Dünya

Biden'ın tehdidinin ardından İsrail, Gazze'ye giren yardımın artırılması için Erez Sınır Kapısı'nı açacak

05 Nisan 2024 07:29

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, güvenlik kabinesinin Gazze'ye yardımların girişini artıracak bir dizi adımı onayladığını; bunların arasında Hamas'ın 7 Ekim saldırısında yok olan Erez Sınır Kapısı'nın tekrar açılması da bulunduğunu bildirdi. 

Açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın "ABD'nin İsrail'e desteğinin geleceğinin İsrail'in sivilleri ve yardım çalışanlarını korumaya yönelik somut adımlar atmasına bağlı olduğunu" söylemesinden saatler sonra yapıldı. 

Başbakanlık ofisi cuma sabahı, yıllarca Gazze Şeridi'ne yolcu girişi ve çıkışı için kullanılan tek sınır kapısı olan Erez'in geçici olarak açılacağını bildirdi. 

Açıklamaya göre İsrail, Gazze'nin 40 kilometre kuzeyindeki Aşdod limanından ve Kerem Şalom kapısı üzerinden Gazze'ye daha fazla yardım geçmesine izin verecek. 

Erez ve Aşdod'dan yardım geçmesi hakkında yapılan İsrail açıklamasında, "Artan yardım insani bir krizi önleyecek, ayrıca savaşın sürmesi ve dolayısıyla hedeflerimize ulaşılması için gerekli olacak" denildi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson plandan memnun olduklarını ve "firesiz ve hızlı şekilde uygulanmasını" istediklerini belirtti. 

Bu hafta Gazze'ye gerçekleştirilen bir İsrail saldırısında ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) 7 çalışanının öldürülmesinin ardından Tel Aviv üzerindeki uluslararası baskı daha da arttı. 

WCK çalışanlarının öldürülmesinden sonra ilk kez Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden,  perşembe günkü telefon konuşmasından sonra "acil ateşkes" çağrısı yaptı.

30 dakika süren telefon konuşmasında Biden, ABD'nin İsrail politikasının geleceğini İsrail'in sivil ve yardım çalışanlarını koruma konusunda atacağı adımların belirleyeceğini ifade etti.