Dünya

Biden, hafızasının iyi olduğunu savunduğu konuşmada Mısır lideri Sisi'ye Meksika Cumhurbaşkanı dedi

09 Şubat 2024 08:33

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, özel yetkili savcı Robert Hur'un kendisi hakkında hazırladığı raporun ardından hafızasının iyi olduğunu savunduğu konuşmada, Mısır'la Meksika'yı karıştırdı.

Biden, perşembe günü Beyaz Saray'da savcı Hur'un hafızasıyla ilgili yaptığı değerlendirmelere tepki gösterirken, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da değindi. 

TIKLAYIN | ABD'de savcı raporu halka açıldı: Biden'ın hafızasının ciddi anlamda sınırları var; önemli tarihleri unutuyor

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıya Gazze'de verdiği karşılığın "çok abartılı" olduğunu söyleyen Biden, Gazze'ye insani yardım ulaşmasında oynadığı rolü vurgulamak için bölgedeki liderlerle temaslarını gündeme getirdi. Ancak Biden, Gazze'yle sınır paylaşan Mısır yerine ABD'yle sınır paylaşan Meksika'yı dile getirerek gaf yaptı.

Biden, "Bildiğiniz gibi ilk başta Meksika Cumhurbaşkanı Sisi, insani yardımın sokulması için kapıyı açmak istemedi. Onunla ben konuştum, ben ikna ettim" dedi. Abdülfettah es Sisi Meksika'nın değil, Mısır'ın Cumhurbaşkanı. 

Biden, geçen kasım ayında Mısır'ın Gazze'yle olan sınır kapısı Refah'ın açılması ve içeriye yardım sokulması için Sisi ile temasa geçmişti. Biden, 19 Kasım'daki telefon görüşmesinin ardından Sisi'nin 20 kamyonun Gazze'ye ulaşması için Refah Sınır Kapısı'nı açmayı kabul ettiğini söylemişti.

Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı dönemde bazı gizli belgeleri Beyaz Saray'dan çıkardığı iddiasını soruşturan özel yetkili savcı Robert Hur, perşembe günü halka açılan raporda Biden'ın hafızasının "ciddi kısıtlamaları" olduğunu ve önemli tarihleri unuttuğunu ifade etti.

Hur, Biden'la rapor için yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak Başkan'ın Barack Obama dönemindeki olayların tarihlerini hatırlayamadığını; hatta oğlu Beau'nun ölüm tarihini bile "tam çıkaramadığını" ifade etti.

Biden, kendini savunduğu basın toplantısında hafızasında bir sorun olmadığını kendisiyle 5 saatlik söyleşinin Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği ve bölgede savaşı başlatan 7 Ekim saldırılarından kısa süre sonra yapıldığını belirtti.