Dünya

Biden, eski enstitüsünde gizli belgeler bulunmasına "şaşırdı": İçeriği bilmiyorum; işbirliği yapıyoruz

11 Ocak 2023 08:17

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Washington DC'deki eski enstitüsünde Barack Obama'ya başkan yardımcılığı yaptığı dönemden "hassas" damgalı belgeler bulunmasına "şaşırdığını" belirtti.

Biden, Meksika ve Kanadalı mevkidaşlarıyla salı günü yaptığı basın toplantısında konuyu ciddiye aldığını ve Adalet Bakanlığı'nın belgelerle ilgili incelemesinde işbirliği yaptıklarını söyledi. 

"Durum hakkında bugün bilgilendirildim ve orada ofisten götürülmüş devlet kayıtları olduğuna şaşırdım" diyen Biden, "Dökümanların içinde ne olduğunu bilmiyorum" dedi. Biden, avukatlarının kendisine bunu sormamasını tavsiye ettiğini ifade etti. 

CNN'e konuşan bir kaynak; Biden'ın eski enstitüsünde bulunan belgelerin arasında ABD istihbarat notları ve Ukrayna, İran, Britanya hakkında brifing notları olduğunu belirtti.

Kaynak, bazı belgelerin "çok gizli" diye damgalı olduğunu ve Biden'ın 2015'te hayatını kaybeden oğlu Beau'nun cenaze planlamasıyla ilgili kişisel belgelerin arasına karıştığını bildirdi.

Biden'ın kişisel avukatları tarafından kasım başında Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Biden Merkezi'ni kaparlarken bulunan belgeler Başkan'ın avukatlarınca Ulusal Arşivler'e, buradan da hassas damgalı oldukları gerekçesiyle Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Adalet Bakanı Merrick Garland, incelemeyi yürütmesi için Donald Trump tarafından atanan savcı John Lausch'u görevlendirdi

Biden'ın enstitüsünden çıkan belgeler, Trump'ın Beyaz Saray'dan gizli belgeleri kendi evine götürdüğü gerekçesiyle soruşturulduğu bir dönemde gündeme geldi.