Dünya Basınında Bugün

Biden'dan Netanyahu'ya sert telefon, Finlandiya'dan Rusya'yı kızdıracak mesaj, Yunanistan'da parlamento aritmetiği | Dünya Basınında Bugün

05 Nisan 2024 09:56

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasında ABD'nin Gazze'deki insani kriz ve sivil ölümlerle ilgili endişelerinin giderilmemesi durumunda İsrail'e yaptıkları yardımın kesilebileceğini söyledi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki petrol rafinerilerini ve askeri hedefleri vurmasının meşru olduğunu düşündüklerini söyledi. Yunanistan'da aşırı sağcı Spartiate Partisi'nin 11 milletvekili seçmen sahtekârlığından yargılanmaya başlandı. Bu yargılama, parlamentonun da yapısını değiştirebilir. 

5 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Independent | İsrail'e silah satışını hemen durdurun

The Independent gazetesi, manşetinde "Dünya İsrail'in Gazze'deki savaşı pervasızca yürütmesi karşısında dehşete düşerken ve İsrail yardım çalışanlarını "sistematik olarak hedef almakla" suçlanırken, 600 hukuk uzmanı, milletvekili ve askeri liderin taleplerine biz de sesimizi katıyoruz" ifadeleriyle İsrail'e silah satmama çağrısında bulundu.


The Daily Telegraph | Britanya'da ilköğretim öğrencilerinin cinsiyetlerini seçmelerine izin veriliyor

Bir araştırmaya göre Britanya'da ilkokul öğretmenlerine, hükümetin aksi yöndeki yönlendirmelerine rağmen çocukların ebeveynlerini bilgilendirmeden cinsiyet değiştirmelerine izin vermeleri söyleniyor.

600'den fazla okulun eşitlik ve trans politikalarının analizi, okulların dörtte üçünün cinsiyet ve toplumsal cinsiyeti koruyan yasaları yanlış yansıttığını ve kız oldukları yönünde beyan vermeleri halinde biyolojik olarak erkek çocukların kız tuvaletlerini ve soyunma odalarını kullanmalarına izin vermek gibi kurallar uyguladığını ortaya koyuyor.

Telegraph'a göre bir dizi İngiliz Kilisesi ilkokulunu içeren bir vakıf, öğretmenlere okul gezilerinde göğüs bağı kullanan kızlara yardımcı olmalarını ve öğrencilerin "cinsiyet kimliklerine" uygun yatak odalarında uyumalarına izin vermelerini tavsiye etti. 


New York Times | Beyaz Saray, ABD yardımının anahtarının Gazzelilerin refahı olduğunu söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasında ABD'nin Gazze'deki insani kriz ve sivil ölümlerle ilgili endişelerinin giderilmemesi durumunda İsrail'e yaptıkları yardımın kesilebileceğini söyledi. Telefon konuşmasından saatler sonra İsrail, Gazze'ye daha çok yardım yolu açmayı kabul etti. New York Times, bunun 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Biden'ın Netanyahu'yla yaptığı en sert konuşma olduğunu vurguladı. 

İkili, Gazze'ye gerçekleştirilen bir İsrail saldırısında ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) 7 çalışanının öldürülmesinin ardından ilk kez görüşmüş oldu.


The Washington Post | Silah anlaşmasına konvoyun vurulduğu gün yeşil ışık yakılmış

The Washington Post, ABD yönetiminin Tel Aviv'e silah gönderilmesini, Gazze'ye gerçekleştirilen bir İsrail saldırısında ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) 7 çalışanının öldürülmesiyle aynı gün onayladığını belirtti. 


Moscow Times | Finlandiya Dışişleri Bakanı: Ukrayna'nın Rusya'nın içindeki hedefleri vurması meşru

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki petrol rafinerilerini ve askeri hedefleri vurmasının meşru olduğunu düşündüklerini söyledi. 

Voltonen, "Birleşmiş Milletler Antlaşması, bir ülkenin bağımsızlığını korurken askeri hedeflere saldırmasına izin verir. Bu kadar söyleyeyim" dedi. 

Ukrayna, salı günü Rusya'nın doğusunda bir petrol rafinerisini ve dron üretim tesisini vurmuştu.


eKathimerini | Yunanistan'da aşırı sağcı milletvekillerine Altın Şafak yargılaması; Meclis aritmetiği değişebilir

Yunanistan'da aşırı sağcı Spartiate Partisi'nin 11 milletvekili seçmen sahtekârlığından yargılanmaya başlandı. Bu yargılama, parlamentonun da yapısını değiştirebilir. 

Spartiates'in seçimlere yasadışı katılmaktan suçlu bılunması halinde, oy oranları diğer partiler arasında orantılı olarak bölünecek ve iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi altıya kadar ilave sandalye kazanabilecek. Yanı sıra SYRIZA'nın üç, PASOK'un bir veya iki sandalye alması bekleniyor. 

11 milletvekili, şu anda hapiste bulunan neo-Nazi Altın Şafak grubunun eski lider yardımcısı Ilias Kasidiaris'ten yasadışı olarak destek almak ve doğrudan yönlendirmekle suçlanıyor.