Dünya Basınında Bugün

Biden'dan Kongre'ye F-16 mektubu, Hamas heyeti Mısır'da, ABD'de 2020 rövanşı yakın | Dünya Basınında Bugün

25 Ocak 2024 09:56

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'ne bir mektup göndererek Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasının ardından F-16 uçaklarının Türkiye'ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini bildirdi. Han Yunus'taki hastanelere sığınan binlerce insan İsrail'in Gazze Şeridi'nin ikinci büyük kentine yönelik saldırıları nedeniyle kapana kısılmışken Hamas'tan bir heyet yeni bir ateşkes ve rehine kurtarma anlaşması için son tur görüşmeler için Mısır'da bulunuyor. Rusya, Belgorod'da Ukraynalı savaş tutsağı askerleri taşıyan uçağında düşmesinden Kiev'i sorumlu tuttu. The Washington Post, ABD halkının çoğunun karşı olduğu rövanşın gerçekleşmeye yakın olduğunu ifade etti: Joe Biden, Donald Trump'a karşı.

25 Ocak 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya "Rusya'yı defetmek için vatandaş ordusuna sahip olmalı"

Britanya ordusu, Rusya gibi bir ülkeyle tam ölçekli bir savaş durumunda İngiltere'yi savunmak için siviller de dahil olmak üzere yarım milyon kişiye kadar bir gücün nasıl oluşturulacağını tartışıyor.

Genelkurmay Başkanı General Patrick Sanders, İngiltere'nin çatışmaya sürüklenmesi durumunda yeni bir "sivil ordu" oluşturmak üzere sivillerin eğitilmesi ve donatılması gerektiğini söyledi.


The Guardian | Hamas heyeti Mısır'da 

Han Yunus'taki hastanelere sığınan binlerce insan İsrail'in Gazze Şeridi'nin ikinci büyük kentine yönelik saldırıları nedeniyle kapana kısılmışken Hamas'tan bir heyet yeni bir ateşkes ve rehine kurtarma anlaşması için son tur görüşmeler için Mısır'da bulunuyor.


New York Times | Trump neden zaferlerine rağmen kırılgan? 

New York Times, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Iowa ve New Hampshire'daki Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı ön seçimlerini rahat kazanmasına rağmen ufukta kendisi için tehlike olduğunu belirtti. Trump adaylığa kararlı biçimde yürüse de New York Times, iki ön seçimin sonuçlarının bağımsızların, üniversite mezunu Cumhuriyetçilerin ve hukuki süreçleri görmezden gelmeyen partililerin eski Başkan'ın rakiplerine oy verdiğini ifade etti. Gazete, kendi tabanı dışından oy almakta zorlanmasının, Trump'ın başkanlık seçimlerindeki yolunu daha engebeli hale getireceğini ifade etti.


The Washington Post | 2020 rövanşı daha olası duruyor

The Washington Post, ABD halkının çoğunun karşı olduğu rövanşın gerçekleşmeye yakın olduğunu ifade etti: Joe Biden, Donald Trump'a karşı. Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Ronna McDaniel, New Hampshire ön seçiminden sonra tarafsızlık politikasından vazgeçerek "Trump'ın etrafında toplanılması gerekliliğini" dile getirdi. 


Moscow Times | Rusya, Ukraynalı savaş tutsaklarını taşıyan uçağı Kiev'in düşürdüğünü söyledi

Rusya, Belgorod'da Ukraynalı savaş tutsağı askerleri taşıyan uçağında düşmesinden Kiev'i sorumlu tuttu. 

Rusya Savunma Bakanlığı çarşamba günü, takas için Ukraynalı savaş tutsaklarını taşıyan bir Rus IL-76 tipi nakliye uçağının Belgorod'da düştüğünü bildirdi. Düşen Rus uçağındaki 74 kişinin tamamının öldüğü bildirildi.

Moskova, uçağı Harkov'da konumlanmış Ukrayna askerlerinin iki füze atarak düşürdüğünü iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı olayı "terör saldırısı" olarak niteledi.

Ukrayna, uçağı vurduğu iddialarını ne doğruladı ne de yalanladı, ancak Moskova'nın önceden Kiev'i uyarmayarak savaş tutsaklarının "hayatına ve güvenliğine bilinçli bir tehdit yarattığını" söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, olayın açıklığa kavuşturulmasını istedi ve Rusya'yı "Ukraynalı savaş tutsaklarının hayatlarıyla oynamakla" suçladı. 

Zelenski savaşın başlamasından bu yana her gece yayınladığı videoların yenisinde, "Rusların Ukraynalı tutsakların hayatlarıyla, onları sevenlerin hisleri ve toplumumuzun duygularıyla oynadığı açıktır" dedi. 

Ukrayna istihbaratı, düşen uçakta "kimin veya neyin" olduğuna dair kapsamlı bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti. 


eKathimerini | Biden,  ABD Kongresi'ni Türkiye'ye F-16 satışını onaylamaya çağırdı

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'ne bir mektup göndererek Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasının ardından F-16 uçaklarının Türkiye'ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini bildirdi.

ABD'li bir yetkili, Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitelerinin en üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerine gönderdiği mektupta Biden'ın Kongre'yi satışı "gecikmeksizin" onaylamaya çağırdığını söyledi. Biden, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanmasını istedi.