Dünya

Biden: ABD, Husiler'e saldırıların ardından İran'a 'özel bir mesaj' verdi

14 Ocak 2024 10:04

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Yemen'deki Husilere Britanya'yla birlikte ikinci bir hava saldırısı düzenledikten sonra İran'a "özel bir mesaj verdiklerini" ifade etti.

Cumartesi günü Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilere konuşan Biden, "Mesajımızı özel olarak ilettik ve kendimizden emin, fazlasıyla hazır olduğumuzu belirttik" dedi. ABD lideri, başka detay sunmadı. 

İran, Husiler'in Kızıldeniz'de yaptıkları saldırılarla bağlantıları olmadığını ifade ediyor. Ancak birçok farklı kaynağa göre Husiler'in saldırılarda kullandığı silahları Yemen'deki milis gruba Tahran sağlıyor. ABD istihbarat raporuna göre İran istihbaratı, Husiler'in gemileri hedef alabilmesinde önemli rol oynuyor. 

Cuma gününün ilk saatlerinde ABD ve Britanya, 5 Batılı müttefiklerinin desteğiyle Yemen'deki yaklaşık 30 Husi pozisyonunu vurdu. Bir gün sonra ABD Merkez Komutası, Husilere ait bir radar tesisini vurduklarını ifade etti.

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Husiler'in Kızıldeniz'deki ticari gemilere yaptıkları saldırıların ardından askeri faaliyete geçmekten "başka seçenekleri olmadığını" iddia etti.

The Telegraph gazetesi için bir köşe yazısı kaleme alan Cameron, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın ABD'nin "sınırlı ve hedefli saldırılar" için yardım talebini kabul ettiğini ifade etti.

Reuters'a konuşan bir Husi sözcüsü, saldırının milis grubun gemileri hedef alma kabiliyetini ciddi anlamda etkilemediğini söyledi. 

TIKLAYIN | Orta Doğu'da tehlikeli tırmanış hakkında her şey: Husiler kim, neden Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyorlar, Suudi Arabistan ve İsrail'in rolü ne?

Kızıldeniz'de ne oluyordu?

Dünyanın en yoğun kullanılan ticaret kanallarından biri olan Kızıldeniz, Avrupa'yı Asya ve doğu Afrika'ya bağlayan en önemli su yolu. Yemen, Kızıldeniz'in güneydoğu kıyısında, Yemen Denizi'yle buluştuğu noktada bulunuyor. 

Gazze'deki savaşın başlamasından kısa süre göre Husiler, Kızıldeniz'e füze ve dron saldırıları düzenlemeye başladı. ABD ve İsrail, saldırıların büyük bölümünü önledi. 

Gerilim, 19 Kasım'da Husiler'in Japon bir şirket tarafından kullanılan, İsrailli bir iş insanıyla bağlantılı araba taşıyan gemiyi helikopter kullanarak ele geçirmesi ve mürettebatı rehin almasıyla tırmandı. Husiler artık İsrail ve müttefikleriyle bağlantılı tüm gemilerin meşru hedef olacağını belirtti. 

Husiler, bu açıklamadan sonra birçok gemiyi hedef alırken çoğunlukla saldırılarında başarısız oldu. Ancak birçok şirket risk almayıp Kızıldeniz yerine Ümit Burnu'nu kullanmaya başladı.