Dünya

Beşar Esad-Şi Cinping görüşmesi: Pekin, Suriye'nin yeniden inşasını destekleyecek

Bu, 2004 yılından beri ilk üst düzey ziyaret olma özelliği taşıyor

22 Eylül 2023 16:41

T24 Dış Haberler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in Hangzhou kentinde bir araya geldi. Bu, 2004 yılından beri ilk üst düzey ziyaret olma özelliği taşıyor. Cinping, Esad'a Suriye'nin ekonomisini canlandırma ve savaştan zarar gören ülkedeki iç huzursuzluğu gidermeye yardım olmayı teklif etti. 

Cinping, "İstikrarsız ve belirsiz bir uluslararası ortam karşısında Çin, dostane işbirliği ve uluslararası adalet ve hakkaniyetin korunması adına Suriye ile çalışmaya devam etmeye hazırdır" ifadelerini kullandı. 

Çin devlet medyasına göre; Çin'in "Suriye'nin dış müdahaleye ve tek taraflı zorbalığa karşı çıkmasını desteklediğini" söyleyen Cinping, Suriye'nin yeniden inşasını destekleyeceğini de ifade etti. 

Suriye lideri, Batı yaptırımları altında on yılı aşkın süredir devam eden diplomatik izolasyona son verme çabalarını ilerletmek ve Suriye'nin yabancı yatırıma ihtiyacı olduğu için dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle ticari bağları güçlendirmek amacıyla Çin'de bulunuyor.

Batı'nın Suriye'ye yönelik yaptırımları, iç savaşın ilk günlerinden bu yana sürekli olarak sıkılaştırıldı. Rusya ve İran tarafından desteklenen Esad hükümeti şu anda çoğu bölgeyi kontrol ediyor ve bir zamanlar muhaliflerini destekleyen Arap komşularıyla son yıllarda yeniden bağlar kurdu. Pekin son yıllarda Orta Doğu ile diplomatik ilişkilerini arttırdı ve Mart ayında Suudi Arabistan ile İran arasında yedi yıldır süren diplomatik anlaşmazlığı sona erdiren sürpriz bir anlaşmaya aracılık etti.

Cinping, tarihi İpek Yolu boyunca altyapı inşa etmeyi ve Çin'in küresel güvenlik yaklaşımını teşvik etmeyi amaçlayan amiral gemisi girişimlerine atıfta bulunarak, Suriye'nin diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesine destek verdi.

Ancak Reuters'ın haberine göre; analistler, zayıf güvenlik ve vahim mali durumu göz önünde bulundurulduğunda, Çinli firmaların Suriye'ye yatırım yapma konusunda çok iştahlı olduklarından şüphe duyuyor.

Suriye'deki herhangi bir Çin yatırımı ya da başka bir yatırım, yatırımcıyı 2020'de Sezar Yasası kapsamında bu devletle iş yapan herkesin varlıklarını dondurabilecek ABD yaptırımlarına dahil etme riski de taşıyor.