Dünya

Berlin Uluslararası Film Festivali, AfD'li siyasetçileri açılış galasına davet etmedi

AfD'nin Berlin .Eyalet Başkanı ve Kültür İşleri Sözcüsü daha önce parti yelpazesindeki 100 Berlin eyalet parlamenterine yapılan standart davetin bir parçası olarak festivalin açılış gecesine katılmaya davet edilmişti

09 Şubat 2024 08:44

T24 Dış Haberler

Berlin Uluslararası Film Festivali organizatörleri, kitlesel sınır dışı etme planlarını gerekçe göstererek aşırı sağcı parti Alternative für Deutschland'dan (AfD) beş politikacıyı önümüzdeki hafta Almanya'nın başkentinde yapılacak açılış galasına davet etmedi.

Berlinale olarak bilinen film festivalinin direktörleri Mariëtte Rissenbeek ve Carlo Chatrian, "Özellikle son haftalarda AfD'nin açıkça anti-demokratik tutumları ve bireysel politikacıları hakkında yapılan ifşaatlar ışığında, Berlinale olarak ve bir ekip olarak açık bir demokrasiden yana net bir tavır almamız önemlidir. Bu nedenle bugün daha önce davet edilen tüm AfD politikacılarına bir mektup yazarak Berlinale'ye hoş gelmediklerini bildirdik" açıklamasında bulundu. 

AfD'nin Berlin .Eyalet Başkanı ve Kültür İşleri Sözcüsü daha önce parti yelpazesindeki 100 Berlin eyalet parlamenterine yapılan standart davetin bir parçası olarak festivalin açılış gecesine katılmaya davet edilmişti.

Geçtiğimiz hafta, çoğunluğu Alman endüstrisinden olmak üzere 200'den fazla sinema profesyoneli tarafından imzalanan bir açık mektupta, AfD'nin açılış galasına davet edilmesi protesto edilmiş ve bunun festivalin "empati, farkındalık ve anlayış" yeri olma taahhüdüyle "bağdaşmadığı" belirtilmişti.

Cannes ve Venedik'ten sonra Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olan Berlin Film Festivali, İrlandalı yazar Claire Keegan'ın çok satan tarihi romanından uyarlanan Small Things Like These filminin dünya prömiyeriyle 15 Şubat Perşembe günü başlıyor.