Seçim 2024

Bekir Ağırdır, seçim sonuçlarını T24'e yorumladı: Yerelde AKP ve Cumhur İttifakı’nın çöktüğünü görüyoruz

31 Mart 2024 23:43

Araştırmacı Bekir Ağırdır, yerel seçim sonuçlarını T24'e yorumladı. Candan Yıldız ve Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Ağırdır, sonuçların kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, "Bugünkü tablo mucize değil, mucize olan Mayıs 2023 seçimlerinin kaybedilmesiydi" dedi. Yerel iktidarlarda AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın çöküş yaşadığını kaydeden Ağırdır, küçük partilerin de bu seçimde yok olduğunu dile getirdi. Seçmenin, iktidar partisiyle muhalefet partisi arasında bir denge oluşturduğunu söyleyen Ağırdır, sonuçların CHP açısından tarihi bir fırsatı ortaya çıkardığını ifade etti.

Bekir Ağırdır'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Sonuçlar, memleketin geleceği için umutlu. Şu parti bu partiden öte, seçmen siyasi iktidarı yeniden dengeledi. Ulusal iktidarı Tayyip Erdoğan’a ve bugünkü iktidara tartışılmayacak şekilde verirken, yerel seçimlerde beklenmeyecek şekilde bir denge oluşturdu.

Seçime katılma oranında düşüş var. Muhalefet seçmeni her şeye rağmen umudunu korumuş ve seçime katılmış ama iktidar seçimi bezginliği aşamamış. Biraz da tabii, ‘Bütün gücü verdik ama halen ekonomide savrulma var’ diyerek iktidara bir ceza kesmiş. Bunu söylemek mümkün.

Şunu söylemek mümkün, meclis oyları da böyle gelirse, küçük partiler, hatta İYİ Parti bile yok olmuş.

Ülkenin yüzde 80’e yakın nüfusunun ve gayri safi milli hasılasının yüzde 80-85’inin yer aldığı coğrafyada yerel yönetimlerin nerdeyse tamamı CHP’ye geçiyor. Bu, CHP için tarihi bir fırsat. Muhalif seçmenler, 2010’dan hatta 2007’den beri ilk kez bir seçim gecesi, heyecanlı, umutlu bakıyor ekranlara. Bu bile ülkenin entelektüel sermayesi ve geleceği açısından çok değerli. Çünkü muhalif seçmenin bir kısmı, ülke seçmeninden umudunu kesmiş, memleket ahalisine kızgın ve küskün bir haldeydi. Yeniden bu umudun yeşermesi ülkenin geleceği açısından önemli.

Bu toplumun bir mahşeri vicdanı var. Ve o vicdan bu kez, iktidar partisiyle muhalefet partisi arasında bir denge oluşturdu.

Yerel iktidarlarda AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın bir çöküşünün olduğunu görüyoruz.

Sonuçlara rasyonel koşullardan baktığımız zaman, seçmen 2020-2021’lerden itibaren bu iktidarı değiştirmeye karar vermişti. Yanlış olan, şaşırtıcı olan ya da doğal ritminin dışında sapma diyebileceğimiz şey, Mayıs 2023 seçimleri oldu. Ve o seçimlerdeki sapmaya bakarak, sanki hiçbir şey değişmez gibi sandık. Halbuki seçmenin 2021 yılından itibaren bu iktidarı değiştirmek yönünde bir kararı vardı. Ama iktidarı kime emanet edecekleri konusundaki tereddütleri, sağolsunlar muhalefetteki partiler ve ittifakların her birisi kendi rollerini mucizevi bir biçimde tersten oynadılar ve kaybetme mucizesini gösterdiler. Şimdi, o değiştirme arzusunun yerellerde daha somut, cisimleşmiş adayları var. ‘Eyvah 9 başkan yardımcısı mı olacak, yönetimde şu mu olacak, bu mu olacak?’ değil, gerçekten yönetme iradesini, arzusunu, kararlılığını ve niyetini, hevesini gösteren adayları buldu. Eğer aynı adayları Mayıs genel seçimlerinde de bulmuş olsaydı, bu tablo Mayıs’ta gerçekleşecekti. Onun için, bu tablo bugün mucize değil, mucize olan Mayıs 2023 seçimlerinin kaybedilmesiydi. O yüzden, böyle baktığım için ben, bugün çok tuhaf bir şaşkınlık içinde değilim. Tamam, benim de kişisel olarak beklediğimden fazla bir değişim var ama yine de bu değişimin emaresi 3 yıldır vardı elimizdeki bütün araştırmalarda, bütün gözlemlerde, bütün problemlere ve yurttaşların yaşadıklarına baktığımız zaman.