Gündem

Basın Konseyi ve UNESCO ortak projeye imza attı: Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi

11 Aralık 2023 12:07

Basın Konseyi, UNESCO ile “Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi” adlı 3 yıllık süreyi kapsayan proje bağlamında ortaklık kurulduğunu bildirdi. UNESCO'nun mali desteği ile çok sayıda faaliyet organize edileceğini belirten Basın Konseyi, Balkan bölgesi Basın Konseyleri’ni kapsayan bölgesel toplantının ilk kez Türkiye'de icra edileceğini de bildirdi.

Basın Konseyi'nin konuyla ilgili yayınladığı duyuru:

Basın Konseyi’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile ortaklık anlaşması (Implementation Partners Agreement) imzaladığını duyurmaktan büyük mutluluk duymaktayız .

“Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi” adlı, 3 yıllık süreyi kapsayan proje bağlamında kurulan bu ortaklık çerçevesinde, UNESCO mali desteğiyle, Basın Konseyi tarafından basının ve kıymetli mensuplarının yararına olarak çok sayıda faaliyet organize edilecektir.

Bu çerçevede, projenin ilk yılı kapsamında ve Ağustos 2024’e kadar, Balkan bölgesi Basın Konseyleri’ni kapsayan bölgesel toplantı ilk kez ülkemizde icra edilecek; Basın Konseyi merkezinde gazetecilere dönük olarak, mesleki etik standartların izah edildiği ücretsiz seminerler düzenlenecek; beş ayrı ilimizde bölgedeki gazetecilere dönük olarak gazetecilik tekniklerine dair ücretsiz eğitim verilecek; yıllık “Basın Özgürlüğü” ödülü verilecek ve ödül töreni icra edilecek; Türkiye’deki medya organlarının kendilerini iç değerlendirmeye tabi tutmalarını mümkün kılmak amacına dönük olarak Etik Gazetecilik Ağı (Ethical Journalism Network) ile beraber çalışılacak; kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla düzenlenecek uluslararası kampanyaya katılınacak ve diğer bazı faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Yakın zamanda Avrupa’nın Bağımsız Basın Konseyleri İttifakı’na (AIPCE) kabul edilen ve Dünya Basın Konseyleri Derneği’nin (WAPC) kurucu üyesi olan Basın Konseyi’miz, bu yeni uluslararası işbirliğiyle, ülkemiz gazeteciliğinde mesleki ve etik standartların yükseltilmesi konusundaki çabalarını yeni bir boyuta taşımış olmaktadır.

Projenin ilk yılı kapsamındaki faaliyetler hakkında bilgi almak ve bunlara katılmak isteyenler bize [email protected] adresinden ulaşabilirler.

Basın Konseyi Kimdir?

Basın Konseyi, Türkiye'de faal gazetecilerin kurdukları, bağımsız niteliğe sahip olması için tüzel kişiliğe haiz bulunmayan, iletişim özgürlüğü, meslek etiği ve ilkelerini savunan bir özdenetim kuruluşudur. Basın Konseyi'nin başkanı Pınar Türenç'tir.