Dünya

Başbakanlık, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili hakkında Avrupa ziyaretleri nedeniyle azil soruşturması başlatıyor

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin azil sürecini başlatan olay, ülkenin AB üyeliği sürecini ilerletmek için yaptığı Avrupa ziyaretleri oldu

07 Eylül 2023 10:22

T24 Dış Haberler

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ile iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi arasındaki çekişmede ipler koptu. Parti, Zurabişvili hakkında azil soruşturması başlatacağını duyurdu. Azil sürecini tetikleyen olay ise Gürcistan'ın AB'ye üyelik sürecinin resmi düzeyde en büyük destekçisi olarak görülen Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin ülkenin AB'ye katılması yönündeki teklifi değerlendirmek üzere Avrupa'ya gitmesi oldu. 

Zurabişvili'nin Brüksel'de temaslarda bulunduğu ziyareti için izin almadığını belirten Başbakanlık Ofisi, "Gürcistan cumhurbaşkanı ancak Gürcistan hükümetinin onayı ile dış ilişkilerde temsili bir rol üstlenebilir" dedi açıklamasında bulundu. 

Brüksel'de Gürcistan'ın AB üyeliği için temaslarda bulundu

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Gürcistan'ın bloğa üye adayı statüsü kazanma teklifini ilerletmek için kilit AB liderleriyle bir araya geldi.

Zurabişvili Brüksel'de, genişleme de dahil olmak üzere önemli konularda Avrupa hükümetleri arasında birlik sağlamakla görevli bir kurum olan Avrupa Konseyi'nin başkanı Charles Michel ile görüştü.

Zurabişvili, Brüksel'e varmadan önce Berlin'de Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Zurabişvili, "Almanya'nın desteği çok önemli" mesajını verdi.

6 Eylül'de Zurabişvili, AB'nin bir diğer ağır topu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinin videosunu yayınladı.

Azil soruşturması

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi Başkanı Irakli Kobakhidze, 1 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma başlatılacağını duyururken "Anayasanın kasıtlı olarak ihlal edilmesi hukukun üstünlüğüne ve demokratik, anayasal sisteme zarar veriyor" dedi.

Ancak Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının anayasayı ihlal ettiği iddiasını onaylasa bile iktidar partisi, azli parlamentodan geçirmek için gereken oy sayısına sahip değil. 

Anayasa uzmanı Vakhtang Khmaladze, Formula TV'ye verdiği demeçte "Görevden alma sürecinin sonuna kadar götürülmesinin imkansız olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanını görevden almak için 100 oya ihtiyacınız var ve cumhurbaşkanının görevden alınmasını destekleyecek 100 parlamento üyesi bulabileceğinizden gerçekten şüpheliyim" değerlendirmesinde bulundu. 

Aralarında Açık Toplum Gürcistan Vakfı ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün de bulunduğu 11 önde gelen kuruluş yaptıkları ortak açıklamada "AB liderlerini Gürcistan'ın adaylığı konusunda ikna etme çabaları nedeniyle Cumhurbaşkanı hakkında azil davası açılması AB'ye doğrudan bir saldırıdır" dedi.