Politika

Başbakan: Kara Havacılık Okulu'nu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ni ve Askeri Yargıtay'ı kapatacağız

"Askeri yargı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek"

02 Ağustos 2016 15:15

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki değişikliklere devam edileceğini belirtti. Yıldırım, darbe girişimi sonrası kanun hükmünde kararnamelerle başlatılan TSK'daki köklü değişiklere ilişkin olarak, "Disiplin konularıyla sınırlı olarak askeri yargı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay’ı kaldıracağız. Kara Havacılık okulunu da kapatıyoruz" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Yıldırım, 'Kara Havacılık Okulu'nun da kapatılacağını belirterek "Oradaki bütün helikopterler Isparta’ya gidecek. Tehdit şehirlerin merkezinde değil, tehdit İstanbul’da değil, Ankara’da değil, sınırlardadır. Bütün birikimimizi sınır bölgelerine taşıyacağız, ülkemizin güvenliğini tam anlamıyla sağlayacağız" dedi.

Darbe girişiminden sonra 31 Temmuz'da çıkarılan kanun hükmünde kararname ile TSK içinde yapılan köklü değişikler şöyleydi:

YAŞ ve sekreteryada değişiklik: Yüksek Askeri Şura’ya  (YAŞ) yeni üyeler atandı. Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı da YAŞ üyesi oldu.

Sanayi kuruluşları bakanlığa: Silahlı Kuvvetler’in elinde tersaneler, fabrikalar, sanayi kuruluşları var. Bunları Milli Savunma’ya devrediyoruz.

MSB vesayetten kurtuldu: Milli Savunma Bakanlığı yeniden yapılandırılıyor. Vesayetten kurtuluyor. Bir özel kalemini dahi alamayan bakandan, bütün askeriyenin personelini alan bakana geldik.

Askeri yargı kalkar: Askeri yargıda yapılan değişiklik; askeri hâkimlerin disiplin, özlük işlemleri Milli Savunma Bakanlığı’na geçiyor. Disiplin işlemleri bakanlık yetkisine geçiyor. İkinci aşama, diğer partilerle görüşeceğiz. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay’ın kaldırılması konusu var. 

Astsubaylıktan generalliğe: Kurmay üyelerin yerine sınıf subaylarının da görevlendirilmesi mümkün. YAŞ, 3 günden 2 saate düştü. Eskiden kurmaylar generalliğe terfi ederdi, bir-iki tane sınıflardan gelirdi. Şimdi yarı yarıya. Hatta astsubaylıktan terfi eden iki general oldu.

Genelkurmay Başkanı herhangi bir or olabilir: Kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı’na bağlandı. Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanları arasından seçilir maddesi değişti. Orgeneral rütbesi alan herkes Genelkurmay Başkanı seçilebilir.

Uzman ordu geliyor: TSK profesyonelleşmeye, asli işlerine daha fazla kafa yoracak. Askere, silah altına alma işi devam edecek. Orada aidiyet oluşması lazım. Ancak bunun sadece askerlik iklimine alışmanın ötesinde rolü olmaması lazım. Muhtemelen süreler daha kısalacak. Sayı azalacak. Jandarma’da belirli bir takvim içerisinde silah altına alınmış hiçbir asker terörle mücadelede çalışmayacak. Yani uzman orduya geçilecek. 

Şûra sivilleşti: YAŞ’ın başkanı, başbakandı. Toplama işi ise Genelkurmay’daydı. Başbakan başkan, bakan üye, diğer üyeler de Genelkurmay Başkanı ve orgenerallerdi. Şimdi, Jandarma komutanı çıktı. Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri, İçişleri Bakanı ve MSB ile kuvvet komutanlarından oluştu. 14’ün 4’ü asker, diğerleri sivil. YAŞ’ın Sekreteryası Genelkurmay İkinci Başkanı idi, şimdi sekreterimiz Milli Savunma Bakanı.

Askeri okullar kapandı: FETÖ terör örgütünün en büyük kaynağı askeri okullar. Maalesef yıllardır burayı ele geçirmişler ve güçlerini tahkim etmişler. Orta-lise seviyesindeki bütün okullar yani, Kuleli, Işıklar, Maltepe, Deniz Lisesi, astsubay bando hazırlık okulu hepsi kapandı. Milli Eğitim Bakanlığı, onları sivil liselere girerken aldıkları puanları dikkate alarak dağıtacak. Askeri okul öğrencileri ayrılırken tazminat ödemeyecek. Geçmişte ayrılıp ödemeyenler de ödemeyecek. Ödeyenler için yapacak bir şey yok. 

MSÜ kuruldu: Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Bünyesinde Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları olacak. Astsubay meslek yüksekokulları ve lisans üstü eğitim amacıyla enstitüler olacak. Kurmaylığa gitmek isteyenler buraya gidecek. Herkese açık. Harp Akademileri de kapatılıyor. MSÜ Rektörü, MSB’nin önerdiği adaylar arasından başbakan üç tanesini seçecek, cumhurbaşkanı istediğini atayacak. Sivil de olabilir, general de.

Askeri tabiplik kalktı: Silahlı Kuvvetler bünyesindeki bütün hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildi. GATA, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktoru Cevdet Erdöl’ün yönetimindeki Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devrediliyor. Kadronun oluşturulmasında sağlık bilimleri üniversitesi rektörlüğü söz sahibi olacak. Askeri tabiplik kalkıyor. Artık Sağlık Bakanlığı’ndan hizmet alınacak.

Jandarma'da büyük reform: İki komutanlıkta da (Jandarma ve Sahil Güvenlik) personellerin alımı, terfisi, tayini, görev değiştirmeleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde nasılsa aynı olacak. İki komutanlık da artık YAŞ’ta görüşülmeyecek. İçişleri Bakanlığı dosyaları doğrudan hazırlayıp, görüşüp, 3’lü kararname ile halledecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik personel kaynağı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi olacak. Bir depolis akademisi olacak. Ortaöğretim kurumlarından, üniversitelerden gelip bu akademiye kaydolacak öğrenciler gerekli eğitimi, pratik eğitimleri alacak.

İki bakanımızın üniversitesi oldu: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmasına karar verdik. Bir de polis akademisi var. İki tane üniversitesi oldu aşağı yukarı İçişleri Bakanımızın. Bir tane de Milli Savunma Bakanımızın var. 

İstihbaratta yeni düzen: Bunu da olgunlaştırıyoruz. Olgunlaşsın öyle söyleyeyim. KHK döneminde bununla ilgili adım atılacak. Bir sabah da böyle bir kağıt daha önünüze gelir onu konuşuruz. 

 

İlgili Haberler