Gündem

Barış Terkoğlu: “Erdoğan’ı durdurun” diyen hâkimi yıldırma hikâyesi

22 Şubat 2024 11:09

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamayacağına ilişkin dilekçe veren eski Hakkâri hakimi Ahmet Çakmak’ın başına gelenleri anlattı.

Terkoğlu’nun aktardığına göre, Hakkâri hakimi Ahmet Çakmak, 28 Mart’ta il seçim kuruluna dilekçe verdi. Çakmak, Erdoğan’ın anayasaya göre aday olamayacağını söylüyor ve YSK’den adaylığının iptal edilmesini talep ediyordu. Gelgelelim YSK, bu talebi reddetti. Bu kez, “İç hukuk yolları bitti” diyerek AİHM’ye başvurdu. Dilekçesini 31 Mart’ta PTT’ye verdi. Hâkim Çakmak’ın postası yolda kayboldu. PTT, kaybettiği kritik posta için hâkim Çakmak’a yaklaşık 500 TL tazminat da ödedi. Çakmak 20 Haziran’da AİHM’ye dilekçesini yeniden yolladı.

Ancak Çakmak’a “intikam operasyonu” başlatıldığını söyleyen Terkoğlu, Çakmak hakkında daha önce başlatılan bir soruşturmanın gerekçe gösterilerek iki kere görev yerinin değiştirildiğini, ardından da ihraç edildiğini yazdı. Terkoğlu, “Elbette gerekçe olarak Erdoğan için yaptığı başvuru yazılamazdı. Çakmak için önceki cezaları atılmanın bahanesi oldu” dedi.

Yaşananların bir “yıldırma hikâyesi” olduğunu söyleyen Terkoğlu, “Dün, hâkim Çakmak’ın HSK’ye yaptığı itiraz Genel Kurul’da görüşüldü. Savunmasını dahi tutanaklara geçiremedi. Belli ki artık hâkimlik kapısı onun için kapanmıştı. Kısacası... Ortada bir anayasa var. Ama anayasayı koruması gerekenler onu savunamıyor” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.