Gündem

Barış Akademisyeni Güven Bakırezer üniversitesine döndü

20 Haziran 2023 21:55

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan Barış Akademisyeni Güven Bakırezer,  üniversitesinde göreve başladı. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden ihraç edilen Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Bakırezer, hukuki mücadelenin ardından 7 yıl sonra görevine döndü. 

Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin göreve iade kararıyla birlikte görevine başlayan Bakırezer'i meslektaşları, akademisyen arkadaşları çiçeklerle karşıladı. 

Bugün itibariyle görevine başlayan Bakıezer', üniversitede meslektaşları, öğrencileri ve arkadaşları tarafından karşılandı.

Bakırezer’in işe iadesine ilişkin Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Sekreteri Ömer Furkan ÖzdemirGeçtiğimiz günlerde üniversiteden ihraç edilen 19 arkadaşımızdan göreve iadesi yapılan Derya Keskin’in ardından, arkadaşımız hocamız Güven Bakırezer de görevine iade edildi. Bir taraftanda buruk bir karşılama oldu çünkü hâlâ diğer arkadaşlarımızın bir kısmının davalarına red verilirken, bir kısmına ilişkin mahkeme kararları açıklanmadı. Bugün milletvekili seçilerek dokunulmazlık zırhına bürünerek bu hukuksuzluğu yaratanlar yargılanana kadar da mücadelemiz devam edecek" dedi.

İhraçların ardından geçen 7 yıllık süreçte farklı duygular yaşadığını ifade eden Güven Bakırezer ise "KOÜ’ye çok emek vermiştim. Kampüs inşa edilirken de oradaydık ve her yıl yüzlerce öğrenciye emek vermiştik. 7 yıl sonra ilk kez girebildim o kapıdan. Bu duyguyu nasıl anlatabilirim bilmiyorum. 13 yıl boyunca sadece akademisyen olmuşum ve bu şehirle hiçbir bağım olmamış, bu süreç bana bunu gösterdi. Atıldıktan sonra kurduğumuz ilişkiler bize çokça şey öğretti. Her yıl yüzlerce öğrenci ile tanışırdık ama şimdi oradaki öğrenciler bizleri tanımıyor bunun büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. İşten atılmamız iyi mi oldu dersek, bu ilişkileri kurduğumuz için mutluyum. İlk defa bu şehre bağlandım özellikle pandemiden önceki süreçte. Ben Güven Bakırezer 50 yaşında sendikanın ve dayanışmanın ne anlama geldiğini sizler sayesinde öğrendim. Biz atıldık ve bu süreçte çok önemli bir dayanışma gösterildi. Bize hâlâ işe yaradığımız duygusunu hissettirdi buradaki beraberlik. Sonuç olarak bugünden sonra bana hoca demektense ‘kardeş, yoldaş’ derseniz çok memnun olurum" diye konuştu.

Eğitim-Sen açıklamasında Anayasa Mahkemesi'nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini “düşünce ve ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendiren kararına rağmen kimi idare mahkemelerinin "göreve iade" kararı vermediğine dikkat çekilerek, "Arkadaşlarımızı ihraç eden listeleri hazırlayan Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Sadettin Hülagü, iktidar partisinin Kocaeli Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Görünen o ki kendisinin siyasi iktidarın hukuksuz isteklerini karşılıksız bırakmayan hizmetleri nihayet milletvekiliği ile ödüllendirilmiştir. Dokunulmazlık zırhına bürünerek hukuksuz iş ve işlemlerden yargılanmaktan kaçmak isteyenler şunu iyi bilsinler ki arkadaşlarımıza yapılan tüm hukuksuzlukların hesabını teker teker hukuk önünde soracağız. Kocaeli üniversitesi eski rektörü ve bu kararın altında imzası olup halen görevde olan herkes hukuk önünde yaptıklarının hesabını verecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" denildi.