Ekonomi

Baklava fiyatları 1000 liraya dayandı, Baklavacılar Komite Başkanı "vatandaştan duyarlılık bekliyoruz" dedi

Maliyet artışları nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğu savunuldu

22 Ocak 2024 12:46

Gaziantep'in vazgeçilmez tatlarından olan baklavanın fiyatı yeni yılda yapılan yüzde 30 zam ile birlikte 850 liraya yükseldi. Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, fiyatlar konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.

Gaziantep'in tescilli lezzetlerinin başında gelen baklavaya malzeme ve işçilik maliyetlerindeki artışın ardından Gaziantep Ticaret Odası'na bağlı birinci sınıf baklava üretimi yapan işletmeler komite kararıyla yüzde 30 zam yapıldı. Ticaret Odası Baklavacılar Komitesi Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, maliyet artışları nedeniyle zammın kaçınılmaz hal aldığını ifade etti.

Akıncıoğlu, yeni tarifeyle birlikte baklavanın kilogram fiyatlarının türüne göre 850 lira ile bin lira arasında değişkenlik gösterdiğini söyledi.

2023 yılı içinde baklava üretiminde kullanılan iç fıstık, sade yağ ve şekere yüzde 150 oranlarında zam uygulandığını ve baklava fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu dile getiren Akıncıoğlu, "Daha önce birinci sınıf dediğimiz baklava türüne göre 650 lira ile 850 lira arasında satılıyordu. Yeni zamların ardından fiyatlar 850 ile bin lira bandına yükseldi. Yaklaşık yüzde 30 oranında bir zam aldık.

Bu zam beklenilen ve kaçınılmaz bir şeydi. Çünkü hem emtia ürünlerine hem de asgari ücretlere gelen zamların ardından bu fiyatlar kaçınılmaz oldu. Şu anda en büyük zammı işçilik aldı. Birinci sınıf Gaziantep baklavası üretiyoruz ve kullanılan ürünlerin fiyatı düşünüldüğünde bu fiyatların altında baklava satılması mümkün değil
" diye konuştu.

Fiyatların kaçınılmaz olduğunu ve baklava severlerden de duyarlılık beklediklerini söyleyen Akıncıoğlu, "Fiyatların yükselmesi ister istemez satışlara olumsuz olarak yansıdı. Ama insanlarımız kaliteli bir baklavanın maliyetli olduğunu çok iyi biliyor. İçinde bulunulan ekonomik durum da göz önüne alındığında halkımızın bizleri de anlayışla karşılayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.