Gündem

Bakanlık danışmanından Ayasofya'nın turist kapısına kepeng takılmasına ilişkin açıklama: Geçici bir yapı

19 Ocak 2024 12:07

Ayasofya Camii’ne yabancı turistlerin girişi için yapılan yeni ziyaret alanı kapısı tarihi yapının mimarisiyle uyumsuzluğu dikkat çekti. Fotoğraflarda kapının dükkanlarda kullanılan kepeng sistemi ile açılıp kapandığı görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Tayfun Topal, tepki gören kepengle ilgili Restorasyon sırasında minareden bir şey düşerse bir sorun yaşanmasın diye geçici bir yapı.” açıklamasını yaptı. 

Gazeteci Fatih Altaylı, Ayasofya'nın tepki gören kapısıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Tayfun Topal'ın açıklamasını paylaştı. 

Altaylı'nın yazısı şöyle: 

Ayasofya Camii Müzesi’ne yapılan saçma sapan ve utanç verici kapı ile ilgili bu sert eleştirim üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı, eski gazeteci arkadaşımız Tayfun Topal mesaj yolladı.

“Ayasofya’da minarede restorasyon çalışması var ve bir süre devam edecek. Bu kapı da restorasyon devam ettiği için güvenlik amaçlı, bir süreliğine yapıldı. Müze tarafından giren insanlar restorasyonu süren minarenin altından geçiyor. Restorasyon sırasında minareden bir şey düşerse bir sorun yaşanmasın diye geçici bir yapı.”

Bu açıklama içimi bir nebze olsun rahatlattı.

Ama yine de çok içime sindiğini söyleyemem.

Geçici bile olsa böyle bir şey yapmak doğru değil.

Ya çelik konstrüksiyon bırakacaksın ki, geçici olduğu belli olsun ve güvenlik amacıyla yapıldığı anlaşılsın.

Ya da en azından o iğrenç plastik kaplamalar yerine, kesme taş ya da tuğladan geçici bir şey yapacaksın ki, bir nebze de olsa uyum sağlasın.

Bu bildiğin görmemişlik.

Tek tesellimiz ise geçici olması.

Ama bu arada yeri gelmişken, restorasyon konusunda uzman bir öğretim üyesi arkadaşımın yolladığı bir fotoğrafı paylaşayım.

Valide-i Cedid Camii’nin İmareti’nin kapısı.

Defalarca restorasyon geçiren 300 yıllık yapıya uygun görülen girişin taş yapısının, ne dönemi ile ne de mimari üslubu ile alakası olmadığı gibi, üzerindeki yazıların da alakasızlığı dikkat çekiyor.

Ama yine de Ayasofya’da işlenen taammüden cinayet ise buradaki ancak yaralama sayılır."

Yazının tamamını okumak için tıklayın