Gündem

Bakan Karaismailoğlu'ndan yolcu garantisini karşılayamayan Zafer Havalimanı savunması: 47 milyon avroluk maliyet avantajı sağlanmıştır

13 Aralık 2022 09:07

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan ve yolcu garantisini sağlayamadığı için eleştirilen Zafer Havalimanı hakkında, “Mevcut durumda havalimanının kamuya maliyeti 206 milyon avroluk muhtemel garanti ödemesidir. Havalimanının YİD kapsamında inşa ettirilerek işletilmesi ile 47 milyon avroluk maliyet avantajı sağlanmıştır” dedi.

Zafer Havalimanı, Ocak-Kasım 2022'de yalnızca 54 bin 766 yolcu kullandı. Kasım'da yalnızca 5 bin yolcuyu ağırlayabilen havalimanının, 11 ayda kullanan toplam yolcu sayısının müteahhide verilen garanti oranını karşılama oranı ise, yüzde 4’te kaldı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Zafer Havalimanı’nın bütçede yarattığı zarar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında gündeme getirildi. CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, gerçekleşmeyen yolcu garantileri nedeniyle Zafer Havalimanı’nın kamuya oluşturduğu yükü gündeme getirdi.

"İktidar, müteahhitlere para aktarmayı sürdürüyor"

Emecan’ın eleştirilerine komisyonda yanıt vermeyen Karaismailoğlu, eleştiriye yazılı yanıt vermeyi tercih etti.  Projenin YİD kapsamında yaptırılması ile maliyet avantajı sağlandığını savunan Karaismailoğlu, yanıtında şu ifadeleri kullandı:

“Zafer Havalimanı’nın kuruluşumuz tarafından yapılarak işletilmesi durumunda kuruluşumuzun 2012-2044 arası üstlenmesi gereken toplamda 254,3 milyon avroluk yatırım ve işletme maliyeti ortaya çıkabilecekken mevcut durumda kamuya maliyeti 206,6 milyon avroluk muhtemel garanti ödemesidir. Bu kapsamda Zafer Havalimanı’nın YİD kapsamında inşa ettirilerek işletilmesi ile kuruluşumuzca yaklaşık olarak 47,6 milyon Avroluk bir maliyet avantajı sağlanmıştır.”

Bakan’ın yanıtını değerlendiren Emecan, “DHMİ’nin verileri, Zafer Havalimanı’nın ihtiyaç analizi yapılmadan inşa edildiğini ortaya koyuyor. AKP iktidarının, ‘yaptık oldu’ anlayışıyla hareket etmesi yurttaşın sırtındaki yükü artırıyor. Milyonlarca vatandaşımız yoksulluk ile boğuşurken iktidar, müteahhitlere para aktarmayı sürdürüyor” diye konuştu.