Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ operasyonunda Rus Barış Gücü mensuplarının ölmesi sebebiyle 'özür diledi'

22 Eylül 2023 09:11

T24 Dış Haberler

Kremlin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ülkesinin bu hafta Dağlık Karabağ'a gerçekleştirdiği askeri operasyon sırasında hayatını kaybeden Rus Barış Gücü mensupları sebebiyle özür dilediğini belirtti. 

Kremlin'den perşembe günü yapılan açıklamada, "Aliyev, olayla ilgili detaylı bir soruşturma yürütüleceğini ve tüm sorumluların cezalandırılacağını söyledi" denildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba günü Dağlık Karabağ'da bir aracının bir gözlem noktasından dönerken hafif silah atışına maruz kaldığını söylemişti. Açıklamada, "Topçu ateşinin sonucunda araçtaki Rus askerler hayatını kaybetti" denildi. 

Rus ordusuyla bağlantıları olduğu belirtilen savaş yanlısı Telegram kanalı Rybar, vurulan araçta iki Rus askeri bulunduğunu iddia etti. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, vurulan aracın bir UAZ Patriot SUV olduğunu belirtti. 

Bakü'den yapılan açıklamada, "Azeri ve Rus yetkililer, olayın tüm gerekçelerini incelemek için olay yerinde çalışıyor" denildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, hayatını kaybeden Rus Barış Gücü mensuplarının aileleri ve yakınlarına başsağlığı dilerken, soruşturma sırasında "sabırlı" olunmasını istedi. 

Rusya, 2020 yılında 44 Gün Savaşı adıyla da bilinen 2. Karabağ Savaşı'nı bitiren anlaşma kapsamında Dağlık Karabağ'a Barış Gücü yollamıştı. 

2020 ateşkes anlaşmasının imzalandığı gün, Azerbaycan hava savunması bir Rus Mi-24 helikopterini düşürerek iki askeri öldürmüştü.