Gündem

Kadir Özkaya'nın AYM Başkanı seçilmesi, Resmi Gazete'de

22 Mart 2024 00:02

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yeni başkan seçimi Resmi Gazete'de yayımlandı. Başkan Zühtü Arslan'ın 20 Nisan'da görev süresinin dolacak olması nedeniyle yapılan seçimde Kadir Özkaya AYM'nin yeni Başkanı oldu. Özkaya, Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.

AYM Başkan Vekili Kadir Özkaya ile üye Yusuf Şevki Hakyemez'in yarıştığı seçimde, Özkaya 15 üyeden 9'unun oyunu aldı. Hakyemez'e ise 6 oy çıktı. Kadir Özkaya, yeni AYM Başkanı oldu. Özkaya, 4 yıl başkanlık görevinde olacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146'ncı, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'nci maddesine göre dün yapılan seçimle Anayasa Mahkemesi Başkanlığına, Kadir Özkaya'nın seçildiği belirtildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM başkanlığında yeni dönem için “denge” formülü: Yeni başkan Kadir Özkaya, Barış Akademisyenleri, sansür yasası için “aleyhte”, Can Atalay için lehte oy kullandı

Kadir Özkaya kimdir?

1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesi'ni bitirdi, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 4 Şubat 1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13 Mayıs 1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdü.

21 Ekim 2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18 Aralık 2014 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı.

2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitirdi. Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkan vekilliğine seçildi.

Ayrıca Kadir Özkaya, Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.