Gündem

AYM'den Madımak Katliamı kararı

AYM, Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi

15 Şubat 2024 12:20

Anayasa Mahkemesi, Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Madımak Oteli'nde ölenlerin yakınlarının 2014'te yaptığı bireysel başvuru, AYM Genel Kurulu'nda ele alındı.

Ek rapor hazırlanacak

AYM zamanaşımına karşı yapılan başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi. Yapılan açıklamada, "Madımak Oteli'nde yakınlarını yitirenlerin zaman aşımına karşı yaptığı başvurunun, ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verilmiştir" denildi.

Madımak Katliamı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince organize edilen şenlikler sırasında Madımak Oteli'nin yakılması nedeniyle aralarında sanatçıların da bulunduğu 33 kişi ve 2 otel çalışanı hayatını kaybetti.

Davanın yakalanamayan sanıklarıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Mart 2012'deki duruşmada, zama naşımı kararı verildi. Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki dava ölmeleri nedeniyle ortadan kalkarken, 5 sanık hakkındaki dava zama naşımı nedeniyle düşürüldü.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Temmuz 2014'te zaman aşımı kararını onadı.

Sivas ana davasında, Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanarak hapis cezası alan, Yargıtayın bozma kararı sonrası firari oldukları anlaşılan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın ise yargılanmalarına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme, 14 Eylül 2023'te, bu sanıklar hakkındaki davayı zaman aşımından düşürdü.

TIKLAYIN-30 soruda Sivas Katliamı ve yargı skandalları: Son davada da “zaman aşımı” geldi, AYM kararı sonrası tahliye endişesi de yaşanıyor