Gündem

AYM'den ekşisözlük erişim engeli için "ifade özgürlüğü ihlali" kararı

"Her zaman olduğu gibi ifade özgürlüğünü yaşatmak ve korumak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz"

12 Ocak 2024 13:21

Anayasa Mahkemesi (AYM), sosyal medya platformu Ekşisözlük'e getirilen erişim engeli kararının "Anayasa’nın 26. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine" karar verdi. İfade özgürlüğü ihlalininin sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla, kararın bir örneğinin Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliğine gönderilmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verildi.

Kurumdan yapılan açıklamada da, "Her zaman olduğu gibi ifade özgürlüğünü yaşatmak ve korumak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" denildi.

Türkiye’nin en popüler internet sitelerinden biri olan Ekşisözlük, son zamanlarda getirilen erişim engelleriyle gündemdeydi. Platform, 2023 boyunca bu tarz kararlarla karşılaşmıştı ve farklı adreslerle kullanıcılarına erişim imkânı tanımıştı. Son olarak 4 Ocak’ta ise mobil uygulamalara engel getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ekşisözlük’e yönelik erişim engelinin ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararın ardından Ekşi’den açıklama geldi. Açıklamada, "Mücadelemizi hukuk ve adalete olan inancımızı kaybetmeksizin sürdürdük" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliğinin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d.iş sayılı kararıyla ‘eksisozluk.com’a erişimin engellenmesine karşı Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştuk. Bugün, Anayasa Mahkemesinin başvurumuzu değerlendirdiğini ve karar bağladığını öğrendik. Mahkeme, erişim engellenmesi kararının Anayasa’nın 26. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. İfade özgürlüğü ihlaliniin sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla, kararın bir örneğinin Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliğine gönderilmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verildi. Bu çerçevede eksisozluk.com’a yeniden erişim sağlanması için hâkimliğin karar vermesini bekliyoruz.

Mücadelemizi hukuk ve adalete olan inancımızı kaybetmeksizin sürdürdük. Anayasa Mahkemesinin kararı inancımızı güçlendirdi. Bu zorlu süreçte yanımızda olan tüm kullanıcılarımıza teşekkür ederiz.

Her zaman olduğu gibi ifade özgürlüğünü yaşatmak ve korumak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”