Dünya

Avustralya, "yatırımcı vizesi" uygulamasını iptal etti

22 Ocak 2024 12:07

T24 Dış Haberler

Avustralya, zengin yatırımcılara ülkede yaşam hakkı tanıyan "altın vize" uygulamasını iptal ettiğini açıkladı. İlk etapta ticareti canlandırmak için tasarlanan bu plan, hükümetin "kötü ekonomik sonuçlar sağladığını" tespit etmesi üzerine, görüşülen yeni göçmenlik düzenlemesi ile son buldu.

Hükümet, bu vizenin yerine daha vasıflı işçi vizeleri sağlanmasına karar verdiğini açıkladı. 

"Altın vize" programı aracılığıyla 2012'den bu yana binlerce önemli yatırımcı vizesi verildi ve hükümet verilerine göre başarılı başvuru sahiplerinin yüzde 85'i Çin'den geldi.

Yabancı yatırımı ve inovasyonu teşvik etmenin bir yolu olarak görülen vizenin koşullarını yerine getirebilmek için Avustralya'da 5 milyon doların üzerinde yatırım yapması şartı konulmuştu. 

Yapılan incelemelerin ardından hükümet, programın temel hedeflerine ulaşmada başarısız olduğuna karar verdiklerini açıklarken, yatırımcı vizesi yerine "Avustralya'ya çok büyük katkılarda bulunabilecek vasıflı göçmenler" için daha fazla vize oluşturmaya odaklanacağını duyurdu. 

İçişleri Bakanı Clare O'Neil Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu vizenin ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı yıllardır ortadaydı." dedi.

Karar, Uluslararası Şeffaflık Örgütü Avustralya'nın genel müdürü Clancy Moore tarafından memnuniyetle karşılandı. Moore, BBC'ye şöyle konuştu: "Yolsuzluk yapan yetkililer, yasadışı fonlarını Avustralya'ya aktarmak ve gelirlerini gizlemek için çok uzun süredir altın vizeleri bir araç olarak kullandılar."