Dünya

Avustralya Twitter'a nefret söylemini temizleme çağrısında bulundu

Avustralya'nın internet güvenliği gözlemcisi, Twitter'a platformundaki nefret içeriklerini temizlemesi için 28 gün süre verdi ve buna uymaması halinde şirketi para cezasına çarptırmakla tehdit etti

22 Haziran 2023 08:45

T24 Dış Haberler

Avustralya hükümetinin görevlendirmesiyle internet gözlemcisi olarak çalışan Julie Inman Grant, sosyal medya platformu Twitter'a nefret söylemi içerikli paylaşımları temizlemesi için çağrıda bulundu.

The Guardian'ın haberine göre Grant, şirkete sorunla mücadele konusunda ciddi olduğunu göstermesi için 28 gün süre verdi. Bu sürenin sonunda Twitter'ın adım atmaması halinde her gün için 700 bin Avustralya doları (476 bin ABD doları) para cezasına çarptırılacağı açıklandı.

Microsoft'ta 17 yıl çalıştıktan sonra Twitter'da siber güvenlik üzerine çalışan Grant, Twitter'ın nefretle mücadele konusunda topu taca attığını söyledi.

"Bu platformların hesap verebilirliğine ve kullanıcılarını korumak için harekete geçmelerine ihtiyacımız var ve şeffaflık olmadan hesap verebilirliğe sahip olamazsınız" ifadelerini kullanan Grant, TikTok, Facebook ya da Instagram'dan çok daha az kullanıcısı olmasına rağmen platformun Avustralya'da çevrimiçi nefretle ilgili şikayetlerin üçte birinden sorumlu olduğunu belirtti.

E-güvenlik komiserinin talebi, Avustralya'nın bu yıl anayasada yerlilerin tanınıp tanınmaması konusunda referanduma hazırlandığı ve etnisite konusunda giderek yoğunlaşan bir tartışmanın olduğu bir dönemde geldi.

Haberde Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın, Ekim 2022'de şirketin kontrolünü ele aldıktan bu yana, kötüye kullanımı engellemekten sorumlu içerik moderatörlerinin çoğu da dahil olmak üzere çalışanların yüzde 80'inden fazlasını işten çıkardığı belirtildi.

Ancak şirketin yeni CEO'su Linda Yaccarino, geçen hafta Twitter için vizyonunun "dünyanın en doğru gerçek zamanlı bilgi kaynağı ve iletişim için küresel bir şehir meydanı" yapmak olduğunu söyleyerek farklı bir yol izliyor gibi görünüyor.