Dünya

Avustralya müzesi çalınan Kamboçya eserlerini iade edecek

03 Ağustos 2023 12:37

T24 Dış Haberler

Avustralya'nın ulusal galerisi, eserlerin kökenini belirlemek için iki ülke tarafından yürütülen on yıllık bir soruşturma sonunda çalındıkları tespit edilen 9. ve 10. yüzyıldan kalma üç bronz heykeli Kamboçya'ya iade edeceğini duyurdu.

Kamboçya hükümeti tarihi hareketi "geçmişteki adaletsizlikleri düzeltmeye yönelik önemli bir adım" olarak memnuniyetle karşıladı. 

Üç sanat eserinin aslen bir zamanlar Vietnam ve Kamboçya'nın bazı bölgelerinde yaşayan Champa Krallığı'ndan geldiği tespit edildi. 

Avustralya Ulusal Galerisi (NGA), heykelleri 2020'de ölen İngiliz eser kaçakçısı Douglas Latchford'dan 2,3 milyon Avustralya Doları (1,5 milyon ABD Doları) karşılığında 2011 yılında satın aldığını açıkladı.

Üç heykelin 1994 yılında Kamboçya'nın doğusundaki Tboung Khmum'daki bir tarladan çıkarılmasının ardından Tayland sınırındaki uluslararası sanat tüccarlarına kaçırıldığı ve Bay Latchford'un koleksiyonuna girdiği anlaşıldı. 

Bay Latchford'un kızı Nawapan Kriangsak, eserlerin iadesine yardımcı olmak için NGA ve Kamboçya Kültür ve Güzel Sanatlar Bakanlığı'ndan araştırmacılarla birlikte çalıştı.

Eserler Canberra'daki NGA'da üç yıl boyunca sergilenecek, Kamboçya ise Phnom Penh'de onlara yeni bir ev hazırlığında.

Avustralya'nın Sanat Özel Temsilcisi Susan Templeman Cuma günü düzenlenen bir devir teslim töreninde, "Tarihi bir yanlışı düzeltmek, aynı zamanda bağlarımızı güçlendirmek ve anlayışımızı derinleştirmek için bir fırsat." dedi.