Dünya

Avustralya Dışişleri Bakanı, Filistin devletini tanıma sinyali verdi; ülke muhalefetinden itiraz geldi

Wong, İsrailliler ve Filistinlilerin ayrı ülkelerde yan yana yaşadığı iki devletli bir çözümün "sonu gelmeyen şiddet döngüsünü kırmak için tek umut" olduğunu ifade etti

10 Nisan 2024 09:01

T24 Dış Haberler

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Filistin devletini tanıyabileceklerini ancak Hamas'ın yönetimde hiçbir rolü olamayacağını söyledi. 

Bakan Wong, İsrailliler ve Filistinlilerin ayrı ülkelerde yan yana yaşadığı iki devletli bir çözümün "sonu gelmeyen şiddet döngüsünü kırmak için tek umut" olduğunu ifade etti. 

Avustralya uzun zamandır bir Filistin devletinin tanınmasının ancak İsrail ile varılacak iki devletli bir çözümün parçası olabileceğini söylüyordu. 

"Bu yaklaşımın tüm taraflarca on yıllar boyunca başarısızlığa uğratılması ve Netanyahu hükümetinin Filistin devleti konusuna girmeyi bile reddetmesi yaygın bir hayal kırıklığına neden oldu" diyen Wong, "Dolayısıyla uluslararası toplum şimdi Filistin devleti meselesini iki devletli çözüme doğru ivme kazandırmanın bir yolu olarak değerlendiriyor" dedi. 

Muhalefetten itiraz

Muhalefetin dışişleri sözcüsü Simon Birmingham ise böyle bir adımı desteklemediklerini ve Başbakan Anthony Albanese hükümetinin "onlarca yıllık iki partili Avustralya dış politikasını bozmakla" tehdit ettiğini söyledi.

Birmingham yaptığı açıklamada "Albanese hükümetinin bir Filistin devletini önleyici olarak tanıma argümanı, devleti güvenliğin önüne koymaktadır ve mevcut korkunç çatışmayı başlatan teröristler tarafından bir zafer olarak görülecektir" dedi.

Avustralya Siyonist Federasyonu Başkanı Jeremy Leibler de Filistin devletinin tanınmasına ilişkin herhangi bir konuşmanın "tamamen erken" olduğunu söyledi.

Leibler, "Herhangi bir devletten söz etmenin inandırıcı olabilmesi için Hamas'ın ortadan kaldırılması ve yolsuzluk yapmayan, şiddete göz yummayan ve İsrail'in bir Yahudi devleti olarak var olma hakkını tanıyan yeni nesil bir Filistin liderliğinin ortaya çıkması gerekir" dedi.