Dünya

Avustralya Başbakanı: ABD yetkililerinden bizzat Assange'ın peşini bırakmalarını istedim

30 Kasım 2022 13:01

T24 Dış Haberler

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD yönetiminden Wikileaks'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın "peşini bırakmalarını" bizzat istediğini ifade etti. 

Diplomatik olarak hassas konuda aylardır yaptığı en somut açıklamada Albanese, ABD temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Avustralya vatandaşı olan Assange'ın durumunu gündeme getirdiğini ve dosyanın kapatılması için baskı yapmaya devam edeceğini söyledi. 

Mecliste soru önergelerini cevaplayan Albanese, "Hükümet diplomatik davranmaya devam edecek. Ancak bu konuyu ABD temsilcileriyle kişisel olarak gündeme getirdiğimden emin olabilirsiniz. Benim duruşum açık ve bunu ABD yönetimine de bildirdim. Bu konuyu kapatmanın zamanı gelmiştir" dedi.

Albanese, iki hafta önce Bali'de ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmişti. Avustralya lideri, konuyu Biden'la mı yoksa başka bir ABD yetkilisiyle mi yaptığına dair detay sunmadı.

ABD, 50 yaşındaki Assange'a Wikileaks'in yayımladığı dosyalar nedeniyle casusluk yasası kapsamında 18 farklı suçlama yöneltiyor. Wikileaks kurucusu iade edilir ve suçlu bulunursa ömrünün kalanını demir parmaklıklar arkasında geçirecek.