Dünya

Avustralya, 11 yaşındaki çocukların çalıştığı kafeyi tartışıyor

Parlamento, çocuk işçiliği düzenlemelerini gündeme getirdi

10 Nisan 2023 11:17

Avustralya'da çocuk işçiliği yasası tartışılırken 11 yaşındaki çocukların çalıştırıldığı kafe haberi ülkeyi ikiye böldü.

Avustralya, bir süredir, federal hükümetin çocuk işçiliğine karşı getirmek istediği düzenlemeyi tartışıyor. Tasarlanan düzenlemeye göre, asgari çalışma yaşının 15 veya "hafif işler" için 13 ile sınırlanması planlanıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, New South West (NSW) bölgesindeki yerel bir işletmenin, yaşları 11'den başlayan onlarca çocuğu çalıştırdığı haberinin kamuoyuna düşmesinin ardından ülke içinde tartışma başladı. Habere göre, işletmede çalışan yaklaşık 100 işçinin çoğunluğu okul yaşındaki çocuklardan oluşuyor.

Yerel işletmenin, bölgesindeki düşük nüfus sebebiyle çalışacak yetişkin işçi bulamadığı bu sebeple çocukların, bulaşık yıkamak, reçel yapmak ve müşterilere bakmak gibi "hafif işlerde" çalıştırdığı aktarıldı.

Birçok Twitter kullanıcısı olayı eleştirip protesto amacıyla işletmeye Google üzerinden düşük puan verirken birçok kullanıcı ise protestoları "politik doğruculuk" olarak yorumladı ve işletmeyi destekledi.

Avustralya'da çalışma yaşını düzenleyen genel bir kanun bulunmuyor. New South West bölgesinde ise bir asgari yaş düzenlemesi yok ancak 16 yaşından küçüklere yaklaşık 1/3 asgari ücret oranında bir maaş düzenlemesi bulunuyor.

Olayın hukuki boyutuna değinen birçok Twitter kullanıcısı, çocukların "tecrübe edindiklerini" ve "harçlıklarını kazandıkları" argümanlarını ileri sürdü. Ayrıca bir Twitter kullanıcısı "çocukların büyüme süreci için oldukça normal ve sağlıklı" olduğunu iddia etti.

Geçen seneki raporlara göre, Avustralya'da 15 yaşın altında kayıtlı olarak çalışan 214 bin çocuk işçi bulunuyor. Bir meclis komisyonu, mart ayında sunduğu önergede, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün çalışmak için asgari yaş düzenlemesi getiren bağlayıcı bir anlaşmayı gündeme getirdi.

Komisyon raporu, "çalışmanın gençler için iyi olabileceği fakat haftada birkaç saatten fazla çalışmanın gelişimi, sağlığı ve eğitim hayatını etkileyeceği" sonuçlarını içeriyor. Komisyon başkanı Josh Wilson, Avustralya'nın bu düzenleme için geç kaldığını savundu ve 175 ülkenin imzaladığı bir düzenlemenin hâlâ tartışılmasını eleştirdi.

Sözleşme, aile işlerinde çalışmak gibi istisnai durumlar dışında, çalışma yaşını 13 ile sınırlıyor. Zorunlu eğitimin olması durumlarında bu sınır 15'e çıkarken "riskli" görülebilecek pozisyonlar için ise 16 ve 18 yaşlarına kadar çıkıyor.

Avustralya Ulusal Çocuk Komiseri Anne Hollonds, Avustralya'nın çocuk politikaları konusunda 38 gelişmiş ülke arasından 32. sırada olduğunu savunarak harekete geçilmesi gerektiğini ileri sürdü.