Dünya

Avrupa Parlamentosu’nda cinsel, fiziksel ve psikolojik taciz

12 Temmuz 2023 12:46

T24 Dış Haberler

Avrupa Parlamentosu üyeleri ve çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, cinsel, psikolojik ve fiziksel tacize uğrayanların sayısı az değil.

MeTooEP  adlı kuruluşun anketine katılan Avrupa Parlamentosu çalışanlarının yarısı en az bir kez cinsel, psikolojik ve fiziksel taciz ya da şiddet yaşadığını iddia ediyor. Table.Media’da yayınlanan anket sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 16’sı cinsel taciz ve şiddete maruz kaldığını söylerken, yüzde 48’i psikolojik şiddet ve baskı gördüğünü beyan ediyor. Fiziksel şiddet görenlerin oranı ise yüzde 7. Şiddet ve taciz iddiasında bulunan erkek ve kadınların oranlarının birbirine yakın olması da dikkat çekici.

E-Mail yoluyla yapılan ve on bin kişiye gönderilen ankete, 1001 Avrupa Parlamentosu çalışanının yanıt verdiği ve bunlardan 655’inin kadın 312’sinin erkek olduğu belirtiliyor. Kendi yaşadıkları tacizin yanı sıra 412 kişi çalışma sırasında cinsel, psikolojik ve fiziksel tacize tanık olduklarını belirtiyorlar. 423 kişi yaşadıkları tacizi bildirdiğini, bunun 164’ünün cezasız sonuçlandığı, 39’una da işten ayrılmasının önerildiği bildiriliyor. AP’nun bu konuda reforma ihtiyacı olduğunu vurgulamak üzere şimdili sadece özeti yayınlanan anketin sonuçlarının tamamı Eylül ayında kamuoyuna duyurulacak.

Anketin özet sonuçlarının yayınlanmasının ardından konu hakkında fikir alışverişinde bulunan AP’na, tacizin tesbiti durumunda bütün çalışanların katılabileceği arabuluculuk seminerleri düzenlenmesi, daha sert cezalar verilmesi, mağdurların korunması için daha sıkı önlemler alınması, konuya duyarlılığı arttırmak için atölye çalışmaları yapılması gibi öneriler sunuldu.