Dünya

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi, AB üyesi 6 ülkede anket yaptırdı: Türkiye'nin nihai üyeliğine karşı çıkılıyor

Avrupalılar, maliyet ve risklerine rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılması fikrine genel olarak sıcak bakıyor

12 Aralık 2023 08:41

T24 Dış Haberler

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) için altı AB üye ülkesinde yapılan kamuoyu yoklamasına göre Avrupalılar, maliyet ve risklerine rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılması fikrine genel olarak sıcak bakarken özellikle Türkiye'nin nihai üyeliğine karşı çıkıyor. 

Avrupa Komisyonu, geçen ay Ukrayna ve Moldova ile resmi katılım müzakerelerinin başlamasını tavsiye etmişti. AB'nin 27 hükümet başkanı bu hafta Brüksel'de yapılacak zirvede bu öneriyi tartışacak. Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kiev ile müzakerelerin başlatılmasına karşı olduğunu defalarca dile getirdi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) için altı AB üye ülkesinde yapılan kamuoyu yoklamasında Ukrayna ve daha az oranda da olsa Moldova ve Karadağ'ın adaylıklarına önemli ölçüde destek verilirken aynı zamanda derin ekonomik ve güvenlik endişeleri de dile getirildi. Bununla birlikte, özellikle Türkiye'nin nihai üyeliğine karşı yaygın bir muhalefetin yanı sıra Arnavutluk, Bosna, Gürcistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın birliğe katılma ihtimaline karşı da belirgin bir soğukluk ölçüldü.

Ukrayna'nın üyeliğine en büyük destek Danimarka'dan, en büyük karşı çıkış Avusturya'dan

Ankete göre Ukrayna'nın üyeliğine en yüksek destek yüzde 50 ile Danimarka ve yüzde 47 ile Polonya'dan gelirken; Romanya (yüzde 32 destek, yüzde 29 karşı), Almanya (yüzde 37 destek, yüzde 39 karşı) ve Fransa'da (yüzde 29 destek, yüzde 35 karşı) görüşler kabaca bölünmüş durumda. Avusturya ise yüzde 52 oranıyla karşı çıkıyor. 

Ukrayna'nın üyeliği ile ilgili güvenlik ve maliyet endişeleri var

Ancak katılımcıların yüzde 45'i Ukrayna'nın üyeliğinin AB'nin güvenliğini olumsuz etkileyeceğinden endişe ederken, yüzde 25'i artıracağını, yüzde 39'u ise Kiev'in katılımının ülkelerinin güvenliğini olumsuz etkileyeceğini düşünmektedir.

Birçok Avrupalı Ukrayna'nın üyeliğinin ekonomik bir faydası olacağını düşünmüyor. Polonya'da katılımcıların yüzde 43'ü ve Romanya'da yüzde 37'si AB ekonomisi için olumlu bir etki görürken, Danimarka'da yüzde 54'ü ve Avusturya'da yüzde 46'sı bir maliyet öngörmektedir.

Genişlemenin AB'nin dünyadaki siyasi gücü üzerindeki etkisi konusunda da endişeler vardı. Polonya ve Danimarka bu konuda en iyimser ülkeler olup, vatandaşların yüzde 43'ü ve yüzde 35'i Ukrayna'nın katılımının olumlu bir etkisi olacağına inanmaktadır.

Avusturya (yüzde 42) ve Almanya'da (yüzde 32) en yaygın görüş Ukrayna üyeliğinin AB'nin dünyadaki siyasi gücünü azaltacağı yönündeyken, Fransa ve Romanya'da katılımcılar daha dengeli bir dağılım gösterdi. 

Genişleme konusunda eski ve yeni AB üye ülkeleri arasında net bir bölünme var

ECFR, genişleme ilkesi konusunda "eski" ve "yeni" AB üye ülkeleri arasında net bir bölünme tespit etti. Avusturya yüzde 53 ile, Almanya yüzde 50 ve Fransa yüzde 44 ile AB'nin yeni üye kabul etmemesi gerektiğini düşünenlerin oranının en yüksek olduğu ülkeler oldu.

Buna karşın Romanya'da çoğunluk (yüzde 51), Polonya'da ise çoğunluk (yüzde 48) AB'nin genişleme arayışında olması gerektiğine inanıyor. 

Ankete katılanların yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor

Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin AB'ye katılması fikrine karşı çıkarken, her beş katılımcıdan birinden daha azı Türkiye'nin üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesini destekliyor.

Avrupalılar ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın üye olmasına da soğuk bakarken, sekiz ülkenin üyeliğine ortak destek yüzde 30'un altında kaldı.