Gündem

Av. Nakıpoğlu'ndan Bakan Göktaş'a ''nafaka'' tepkisi: Kadınlar evde şiddet de görse, boşanamasın istiyorlar

27 Temmuz 2023 22:37

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın, “Süresiz nafaka, adil bir durum değil” sözlerini avukat Selin Nakıpoğlu, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na değerlendirdi. Nakıpoğlu, “Türkiye’de süresiz nafaka diye bir şey yok. Erkeklerin bahsetmiş olduğu iştirak nafakası. Erkekler bu konuda çocuklarına bile nafaka vermek istemiyor. Boşanmış İnsanlar Platformu ya da Nafaka Mağdurları Platformu’na 7 yıldır dosyaları getirin biz de bir bakalım diyoruz ama yok” dedi. 

İşte Av. Selin Nakıpoğlu’nun açıklaması şöyle:

''Bu tartışma 2016’dan beri sürüyor. Bu meseleyi yoksulluğun derinleşme koşullarını ele almadan açıklamak mümkün değil. Yoksulluğun üzerinin örtülmeye çalışıldığı bir dönemdeyiz fakat bunun karşılığı medeni kanunun 175. Maddedeki nafaka düzenlemesini değiştirmek değil halihazırda kadınlar zaten boşanmayla bu ülkede yoksulluğa düşüyor.

''Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşen erkekler de nafaka isteyebiliyor''

İstanbul Barosu olarak 2016 ve 2017 yıllarında araştırma yapmıştık ve o günün rakamlarına göre aylık ortalama 400 liralık nafakadan bahsediyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda çok önemli bir kararı var, yoksulluk nafakasının özünde ahlaki değer ve sosyal yardımlaşma düşüncesi yatar diyor. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf ister kadın ister erkek olsun ki erkekler de nafaka isteyebiliyor. Buradaki kriter yoksulluğun anlamının belirlenmesi. Türkiye’de süresiz nafaka diye bir şey yok. Erkeklerin bahsetmiş olduğu iştirak nafakası. Erkekler bu konuda çocuklarına bile nafaka vermek istemiyorlar. Ben nafaka vereceğim sen evde mi yatacaksın diyorlar. Bin lirayla mı evde yan gelip yatacak bu kadınlar? hangi paradan bahsediyorlar.

''Babalar ya da kocaları tarafından hiç çalıştırılmamış kadınların sayıları yüksek''

Nafakanın kaldırılması, sürdürülmesinden çok daha kolay çünkü kadın bin lirayla geçinemeyeceğinden iş bulmak zorunda ve iş bulduğu anda nafaka kesilmiş oluyor. Aynı şekilde yeniden evlendiği zaman da nafaka kesiliyor. Aile Mahkemeleri’nde hakkaniyet işliyor. Babaları ya da kocaları tarafından hiç çalıştırılmamış kadınların sayıları yüksek. Hayata geçiş süreci olacak ama o parayla kim geçinebilir ki? diploması olmayan ya da iş tecrübesi olmadığı için iş bulması da zorlaşıyor.

''Kadınları cendereye almak için araç olarak kullanıyorlar ama biz müsaade etmeyeceğiz''

Kadınlar evde şiddet de görse boşanamasın, o evde kalsın istiyorlar. Bütün dertleri bu. Rakamlar istihdamda ve eğitimde fırsat eşitsizliğini gösteriyor. Sosyal devlet diyorlar. Kreş mi var? Asgari ücret alan kadın kreş parasından yakınıyor, nasıl geçineceğim diyor? O zaman evimde oturayım boşanmayayım diyor. Boşanmış İnsanlar Platformu ya da Nafaka Mağdurları Platformu’na 7 yıldır dosyaları getirin biz de bir bakalım diyoruz ama yok. İstihdam ve eğitimde bu eşitsizliğe tamam deyip, kadın ortada olmasın, okullar ayrılsın deyip kadınları toplumdan silmeye çalışıyorsunuz ama kadın artık yapamıyorum deyip kendi hayatımı kurmak istiyorum dediğinde sudan çıkmış balık.. Öyle bir şey olabilir mi? Birçok ülkede sınırsız nafaka var bizim ülkemizde yok. Meseleyi sadece kadınları cendereye almak için araç olarak kullanıyorlar ama biz müsaade etmeyeceğiz.''

NE OLMUŞTU? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz” dedi.

Göktaş, göreve geldikten sonra ilk kez Ankara‘da gazetecilerle bir araya geldi.

Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in aktardığına göre; Bakanlığın projelerini anlatan Göktaş, 6284 sayılı kanun ve nafaka konularıyla ilgili tartışmaları yorumladı.

6284 ile ilgili ilk kez konuşan Göktaş, "6284 sayılı kanunun kaldırılması tabii ki söz konusu değil, Benim bu konuda düşüncem açık ve net. Amacımız kadın cinayetlerinin, şiddetinin olmaması. Bizler isteriz ki bu rakamlar sıfırlansın. Kanunun değişmesi gerekmiyor. Bu kanun olduğu gibi kalmalı. Ancak uygulamada varsa bir hata bunun da üstünden gitmemiz lazım. Bu kanundan kaynaklanan hatalar değil" ifadelerini kullandı.

"Süresiz nafaka konusu"nu önemsediğini söyleyen Tuncer, şunları şu ifadeleri kullandı:

“Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım. Eğer bir mağduriyet oluşuyorsa üstesinden gelmek lazım. 

Süresiz nafaka, adil bir durum değil. Bu durumun gerçekten önemli bir şekilde ele almaması lazım. Açıkça sormak istiyorum. Süresiz bir nafaka sizin için adil mi?”