Dünya

Aşırı sağcı Geert Wilders, seçimi kazanmış olsa da Hollanda'nın başbakanı olamayacağını kabul etti

14 Mart 2024 08:33

T24 Dış Haberler

Hollanda'da geçen sene aldığı seçim zaferiyle Avrupa'yı şoke eden aşırı sağcı lider Geert Wilders, potansiyel koalisyon partnerlerinin desteğini alamadığı için ülkenin yeni başbakanı olmayacağını açıkladı.

Çarşamba akşamı X platformu üzerinden açıklama yapan Wilders, "Ben sadece koalisyondaki tüm partiler desteklerse başbakan olurdum. Böyle olmadı. Ülkem ve seçmenler için olan sevgim, benim makamımdan önemlidir" yazdı.

Wilders, ilerleyen saatlerde bir paylaşımda daha yaparak "yine de bir gün Hollanda'nın başbakanı olacağını" söyledi: "Daha da çok Hollandalının desteğiyle olacağım. Yarın değilse de sonraki gün. Milyonlarca Hollandalının sesi duyulacak!".

Kasım ayında yapılan seçimlerde Wilders'ın partisi PVV, beklentilerin çok üzerinde oy alarak sandıktan birinci parti olarak çıkmış, ancak 150 sandalyeli mecliste 37 sandalyeyle çoğunluğa ulaşmanın uzağında kalmıştı. Wilders, hükümet kurabilmek için üç potansiyel koalisyon ortağıyla görüştü ancak sonuç alamadı. 

Wilders, koalisyon ortağı bulabilmek için AB'den çıkış referandumu yapma ve camilere, başörtüsüne ve Kuran'a yönelik yasaklarla ilgili politikalarında geri adım atsa da hedefine ulaşamadı.