Dünya

Arjantin'de saatte 150 kilometre hızla esen fırtına nedeniyle 14 kişi öldü

18 Aralık 2023 13:03

T24 Dış Haberler

Arjantin'in doğusunda şiddetli yağmur ve saatte 150 kilometre (93 mil) hızla rüzgar getiren fırtınanın ardından 14 kişi hayatını kaybetti. Fırtına, Buenos Aires'in yaklaşık 570 kilometre (355 mil) güneyindeki liman kenti Bahia Blanca'yı vurdu, binalara zarar verdi ve başkente doğru ilerlemeden önce elektrik kesintilerine neden oldu.

Yetkililer, fırtınanın Bahia Blanca'da bir paten müsabakası sırasında bir spor merkezinin çatısının çökmesine neden olduğunu ve olay yerinde 14 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 13 kişi daha yaralanırken, olay yerine gelen itfaiye ekipleri enkaz altında kalan kişileri kurtarmak için çalışmalara başladı. Cumartesi gecesi itibariyle Buenos Aires eyaletinin bazı bölgelerinde can ve mal tehlikesine işaret eden turuncu hava durumu alarmı yürürlükteydi. Şehrin banliyösü Moreno kasabasında Pazar günü erken saatlerde düşen bir ağaç dalının çarpması sonucu başka bir kadın yaşamını kaybetti.

 

İngiltere'den gelerek Arjantin'i ziyaret eden 25 yaşındaki Clorrie Yeomans, Buenos Aires'in merkezinde kaldığı dairede yerel saatle 03:00 civarında uyandığını anlattı. Yeomans, "Hayatımda duyduğum en gürültülü rüzgarı duydum. Daha sonra araba alarmları ve dışarıda bir çarpışma sesi duydum. Bir kasırga gibi hissettim. Binanın hareket ettiğini sanıyordum. Bir ağacın balkona devrilmesinden korktuğum için apartmanın diğer tarafındaki banyoya gidip oturdum.'' dedi. 

 
 

Başkan Milei, hasarı araştırmak için Pazar günü birkaç bakanla birlikte Bahia Blanca'ya gitti. Ofisi, hükümetin "mağdurlara yardım etmek ve hasarı kontrol altına almak için eyalet ve belediye yetkilileriyle birlikte çalıştığını" söyledi. Buenos Aires'in hemen kuzeyindeki Uruguay yetkilileri, fırtınanın buradaki çatıları da uçurduğunu ve ağaçları devirdiğini söylerken, Pazar günü erken saatlerde iki kişinin yaşamını kaybettiği belirtildi.