Dünya

Arjantin'de kemer sıkma kararnamesine öfke büyüyor: Binlerce kişi sokaklara döküldü, Başkan Milei "Daha fazlası yolda" dedi

Milei'nin kararnamesiyle devlete ait şirketlerin özelleştirilmesinin önü açıldı; yakıt ve ulaşım sübvansiyonlarının azaltılması gibi kamu harcamalarında büyük kesintiler yapıldı

23 Aralık 2023 10:26

T24 Dış Haberler

Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin bir dizi ekonomik tedbir ve kemer sıkma kararını içeren OHAL kararnamesi açıklamasının ardından binlerce kişi, Buenos Aires sokaklarına döküldü. 

Devlet Başkanı Milei, geçen Çarşamba günü Arjantin'i "yaşadığı cehennemden" çıkaracağını iddia ettiği bir kararname açıkladı. 

Kararnamede neler var?

Milei'nin kararnamesiyle devlete ait şirketlerin özelleştirilmesinin önü açıldı. Doğum izni de dahil olmak üzere işçi haklarını ortadan kaldıran kararname, ihracat üzerindeki sınırlamaları sona erdirdi. Ayrıca yabancı yatırıma izin vermek için konut kiralama ve arazi mülkiyeti yasalarını değiştirdi. Kararnamede, yakıt ve ulaşım sübvansiyonlarının azaltılması gibi kamu harcamalarında büyük kesintiler de yer alıyor. 

Milei ayrıca, Arjantin'in uydu internet pazarında "Starlink gibi şirketlerin girişine izin verecek" değişiklikleri duyurarak, kampanyasını destekleyen milyarder Elon Musk'a da "şapka çıkardı".

"Bugün ülkemiz için tarihi bir gün. Onlarca yıllık başarısızlık, yoksullaşma, çöküş ve yabancılaşmanın ardından bugün resmen yeniden yapılanma yoluna giriyoruz" diyen Milei, şok terapisi olarak bilinen "elektrikli testere" planının ana hatlarını çizdi.

Arjantin'in para birimi pesoyu yüzde 50'den fazla devalüe eden ve tüm kamu çalışmalarını askıya alan Milei, ülkesinin "felaketten kaçınmak için acil bir yön değişikliğine" ve hiperenflasyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yüz binler sokaklara çıktı 

Milei'nin açıkladığı yeni kararlar binlerce kişiyi kısa sürede sokaklara döktü. İnsanlar başkentin farklı noktalarında yolları kapattı. Perşembe günü erken saatlerde binlerce protestocu Milei'nin 10 Aralık'ta yemin ettiği kongrenin önündeki meydanda toplandı. 


Buenos Aires'te tencere-tavalı protesto (Fotoğraf: AA) 

Meydanda toplanan kalabalık, "Milei! Sen çöpsün! Sen diktatörlüksün!" sloganları attı. 

Milei'nin kararları açıklamasından birkaç saat önce başlayan gösteriler, açıklamanın ardından polis müdahalesiyle şiddetlendi. 

Hükümet, trafiği engellerken yakalanan protestocuların sosyal yardım ödemelerinin kesileceği tehdidinde bulundu. 

Hükümet güvenlik masraflarını gösterileri düzenleyen gruplardan talep etti

Arjantin'in yeni hükümeti, protestonun organizatörlerine, güvenlik masraflarını karşılamak zorunda kalacaklarını söyledi. 

Hükümet sözcüsü, güvenlik masraflarının 60 milyon pesoya (75.000 dolar) ulaştığını ve "faturanın sosyal hareketlere gönderileceğini" kaydetti.

10'u aşkın sivil toplum örgütünün, çok sayıda polisin görevlendirildiği protestolarda "ortalama çalışma saati masrafları" ve araçların benzin tüketimini kapsayacak şekilde güvenlik masraflarını ödemek zorunda kalacağı bildiriliyor.

Hükümet sözcüsü Manuel Adorni, bu grupların "vatandaşlara yüklenmemesi gereken maliyetin sorumluluğunu üstleneceğini" söyledi.

Milei el arttırdı: Yolda daha fazlası var

Milei, yerel radyoya yaptığı açıklamada eylemcilerin "Stockholm sendromundan muzdarip" göründüğünü söyleyerek gece geç saatlerde yapılan protestoyu hedef aldı. Milei, "Onlar kendilerini yoksullaştıran ekonomik modele vurulmuş durumdalar ama Arjantinlilerin çoğunluğu değiller" dedi ve daha sert eylemlerin yolda olduğunu duyurdu.

Milei, "Yolda daha fazlası var. Yakında öğreneceksiniz" dedi.

 

IMF'den destek 

Arjantin'in 44 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF) açıklanan yeni ekonomik önlemleri "cesur" olarak nitelendirdi ve özel sektörün büyümesi için gerekli ortamın yaratılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Arjantin, son bir yılda yaklaşık yüzde 150 oranında artan fiyatlarla vw yükselen enflasyonla mücadele ediyor. Nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.