Dünya

Arjantin'de dang humması salgını

05 Nisan 2024 07:52

T24 Dış Haberler

Arjantin, şimdiye kadarki en kötü dang humması sezonuyla mücadele halinde olduğunu açıkladı.

Dang, sivrisinek kaynaklı bir virüs olup bazı durumlarda ölümcül olabilmekte ve ciddi hastalıklara yol açabilmekte.

Dang virüsü için bir aşı geliştirilmiş olsa da henüz erken aşamada olduğundan, çoğu insan virüsten kaçınmak için böcek kovucu sprey gibi önleyici tedbirlere güvenmekte. Bölge sakinleri, virüsten korunmak için böcek kovucu satın almanın da neredeyse imkansız hale geldiğini bildirdi. 

Pek çok süpermarket ve eczanede "kovucu yok" tabelaları asılmış durumda ve özellikle internet üzerinden bulunabilen az sayıdaki yerde de satış fiyatları astronomik. Hükümet, sorunu ilerleyen günlerde düzeltilecek olan bir "darboğaza" bağladı.

Başta başkent Buenos Aires'te olmak üzere pek çok vatandaş, yüz binlerce Arjantinlinin hastalığa yakalandığı bir dönemde korku içinde. 

Mart ayında kovucu sprey sıkıntısı fark edilmeye başlandı. Ülkede kovucu üreten bir firmanın kaynakları BBC'ye, kıtlığın bir hatadan kaynaklandığını ve ürünün üretiminin aylar sürdüğünü söyledi.

Sağlık Bakanı Mario Russo, Radio Continental'a bunun "arz ve talep arasında bir sorun" olduğunu söyledi.

Dang humması en çok tropik ve subtropikal iklimlerde görülüyor ve belirtileri arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları, bezlerde şişme ve döküntüler yer alıyor. 

Ülkenin sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Arjantin'in 2024 yılında şu ana kadar 163 bin 419 dang humması vakası bildirdiğini ve tüm yaş gruplarında ölümlerin kaydedildiği, en yüksek ölüm oranının ise 80 yaş üstü kişiler arasında olduğunu söylendi.