Ekonomi

Araştırma: Her 10 tüketiciden yedisi, ekonomiye dair karamsar

12 Ocak 2023 09:53

Türkiye'de her 10 tüketiciden yedisi, gelecek 10 yıl ile ilgili makroekonomi ile ilgili umutsuz ve olumsuz düşünüyor.

PwC Türkiye, Ipsos işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Tüketici Öngörüleri Araştırması 2022” raporuna göre, tüketicilerin yüzde 40’ı, ekonominin gelecek 10 yılda daha iyiye gideceğine katılmazken, bu oranın, 2006’dan bu yana ilk kez ekonominin daha iyiye gideceğine katılanların oranını geçtiği görüldü.

Türkiye'de makroekonomiye dair gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirenlerin tüketicilerin oranı ise yüzde 50’den yüzde 71’e çıktı.

Bloomberg HT'nin haberine göre, PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan ve Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü, Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Yiğit Arslan'ın katılımıyla açıklanan raporda, özetle şu saptamalar yer aldı:

Alım gücünü olumsuz etkiledi

Enflasyon ve fiyat artışıyla alım gücü olumsuz etkilendi. Özellikle alt gelir grubu olumsuz etkilendi. Lüks segmentte sorun yaşanmazken gıda, giyim elektronikte azalma izlendi. Ekonomik açıdan umutsuzluk seviyesi artmış tüketiciler için fiyat avantajı sağlamak yakın vadede daha da önem kazanacak.

Online alışverişte her 10 katılımcıdan yedi ile sekizi, satın alma kararlarında indirim kodu/kuponu ve ücretsiz teslimatın önplanda olduğunu söylüyor. Arz-talep dengesizliğine ek olarak pandemi ile ekonomik mücadele kapsamında uygulanan genişletici para politikaları da fiyatların genel seviyesinde yukarı yönlü etki yarattı.

Sürdürülebilirlik önemli ama bedelini tüketici ödemesin

Araştırmaya katılan tüketicilerin, yüzde 71’i, sürdürülebilirlik kavramını duyduğunu söylüyor. Ancak katılımcıların yüzde 42'si sürdürülebilirlik için kesinlikle ekstra ödeme yapmayacağını belirtiyor. Kesinlikle ödeme yaparım diyenler ise yüzde 7.