Dünya

Gizli Orta Çağ el yazmaları, aslında çok eski bir seks rehberi olabilir mi?

18 Nisan 2024 08:46

T24 Dış Haberler

Birçok çıplak kadın çizimi içeren ve dünyanın "en gizemli kitabı" olarak görülen bir Orta Çağ el yazmasının bir seks kılavuzu olabileceği düşünülüyor. 

Voynich el yazması, 1912 yılında bir nadir kitap satıcısı tarafından yeniden keşfedildiğinden bu yana, yüzyılı aşkın süredir hem bilim adamlarını hem de halkı büyüledi.

Günümüzün ciltli kitaplarıyla aynı boyutlarda ancak iki katı kalınlığında olan el yazması, henüz deşifre edilmeyen bir dilde yazılmış. Avustralya'nın Sidney kentindeki Macquarie Üniversitesi'nden iki tarihçi, bunun ardındaki anlamın "seks" olabileceğini öne sürdü. 

Kitabın tarihinin 15. yüzyılın başlarına kadar uzandığı tahmin edilirken, karbon tarihlemesi, kitabın sayfalarını oluşturmak için kullanılan derilerin 1404 ile 1438 yılları arasında ölen hayvanlara ait olduğunu gösterdi. Kitabın bilinen ilk sahibi, 1404 ile 1438 yılları arasında yaşayan Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf. 

Çalışmanın eş yazarı Dr. Keagan Brewer şunları söyledi: "Bir bölümde, cinsel organlarına bitişik ya da onlara doğru yönelmiş nesneler tutan çıplak kadın illüstrasyonları yer alıyor. Bunlar yalnızca bitkisel ya da astronomik bir el yazmasına ait olamaz. Bu resimleri anlamlandırmak için, o dönemde hekimlerin sıklıkla "kadın sırları" olarak adlandırdığı geç ortaçağ jinekoloji ve seksoloji kültürünü araştırdık. İlk olarak Voynich el yazmasının yapıldığı zaman ve yerde yaşamış olan Bavyeralı hekim Johannes Hartlieb'e baktık. Şifresiz yazılarında, doğum sonrası vajinal merhemler, kadınların cinsel hazzı, kadınların hayvan doğurduğu iddiaları, gebe kalmak için "doğru" cinsel birleşme pozisyonları, libidoyu değiştiren diyet tavsiyeleri ve zehirli, halüsinojenik, gebelik önleyici veya düşük yapıcı bitkiler hakkında bilgiler gibi belirli konular hakkında yazmayı ya reddediyor ya da tereddüt ediyor. Ancak yazarların kendi kendilerini sansürledikleri ya da okuyucuların jinekolojik metinlerdeki bilgileri yok ettikleri birçok örnek bulduk. Sansürcüler genellikle sadece birkaç kelimeyi, genellikle genital terimleri ya da yemek tariflerindeki bitki isimlerini gizliyorlardı. Bavyeralı bir el yazması görünmezlik tarifleri ve kadınları cinsel açıdan zorlamaya yönelik büyüler içeriyordu. kitabın en büyük ve en ayrıntılı illüstrasyonu olan Rozetlerin, geç orta çağdaki cinsiyet ve gebe kalma anlayışını temsil ettiğini düşünüyoruz. Ortaçağ sonlarında rahmin yedi odacığına ve vajinanın iki açıklığına (biri dış, biri iç) sahip olduğuna inanılıyordu. Kitaptaki rozetlerin dokuz büyük dairesinin bunları temsil ettiğine inanıyoruz; merkezi daire dış açıklığı, sol üstteki daire ise iç açıklığı temsil ediyor. Sekiz dış daire, iç anatomiyi temsil ettikleri için düzgün kenarlara sahipken, merkezi daire, dış anatomiyi temsil ettiği için şekilli bir kenara sahip" 

Dr Brewer, "Çizimin birçok özelliği henüz anlaşılmamış olsa da, önerimiz yakından incelenmeye değer. Yazıya ilişkin gelecekteki araştırmaların ona benzer bir mercekle yaklaşacağını umuyoruz. Belki yeterli ipucuyla nihayet bu anlaşılması zor metni çözmenin bir yolunu bulabiliriz. 500 yılı aşkın bir sürenin ardından, sonunda deşifre edildiğinde metnin ne söylediği ortaya çıkacak olursa olsun, heyecan verici olacaktır" diye konuştu.