Dünya

Araştırma: Covid aşıları kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini azaltıyor

13 Mart 2024 14:17

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, Covid aşılarının yapıldığı tarihten sonra bir yıla kadar ciddi "kardiyovasküler komplikasyon olasılığını" önemli ölçüde azalttığını öne sürdü. 

Araştırmacılar İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla kişinin sağlık kayıtlarını inceledi ve aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı koruma sağladığına dair tutarlı kanıtlar bulduklarını açıkladı. 

AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın da aralarında bulunduğu Covid aşılarının pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı. Oxford Üniversitesi'nde farmako ve cihaz epidemiyolojisi profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarlarından Daniel Prieto-Alhambra, "Bu büyük çalışmada gösterdiğimiz şey, aşılanan kişilerin Covid sonrası bu komplikasyonlara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğudur" dedi.

Heart dergisinde yazan araştırmacılar, AstraZeneca ve Janssen tarafından üretilen "adenovirüs" bazlı Covid aşılarının ve Pfizer ve Moderna'nın mRNA bazlı aşılarının, virüsü kaptıktan sonraki ilk ayda Covid ile ilişkili kalp yetmezliği ve kan pıhtılarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu açıkladı.

Aşılanmamış kişilerdeki oranlara kıyasla kalp yetmezliği riski yüzde 55, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskinin ise sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 47 oranında azaldığı belirtildi. 

Araştırmacılar, aşıların koruyucu etkileri uzun vadede azalırken, Covid aşısı olanların bir yıla kadar Covid ile ilişkili kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin aşılanmamış bireylere göre daha düşük kaldığını duyurdu.