Yeni bir teori, romantizmin maymunlar arasındaki dostluklardan evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor.
ABD'deki Teksas Üniversitesi Austin Kampüsü'nden antropolog Aaron Sandel'e göre, insanların romantik ilişkileri erkek şempanzelerin kurduğu yakın dostluklara benziyor. Bu da yakın duygusal bağlar geliştirme yeteneğinin iki türün ortak bir atasında ortaya çıkmış olabileceğini düşündürüyor.
Önceki araştırmalar, romantik bağlar kurma yeteneğinin, birçok memelide gözlemlenen anne-bebek bağından evrimleştiğini iddia etmişti. Sandel, "bakım, karşılıklı ve cinsel davranışlar da dahil olmak üzere, çiftler arasında kurulan bağ ve anne-bebek bağıyla ilgili davranışlar farklı".
Independent Türkçe'nin aktardığına göre; Sevginin köklerini insanın yaşayan en yakın akrabalarında arayan Sandel, şempanzelerin eşleriyle çift bağı kurmadıklarını belirtiyor. Öte yandan gözlemlediği erkek şempanzeler arasında ortaya çıkan yakın dostlukların, insanlardaki romantizmle birçok ortak özelliği paylaştığını aktarıyor.
Bilim insanı, hakemli bilimsel dergi Evolutionary Anthropology: Issues, News, and Reviews'da yayımlanan makalede "Evrim bulmacasının bir kısmı, şempanzeler ve bonobolar da dahil olmak üzere yaşayan en yakın akrabalarımız olan büyük maymunların eşleriyle kalıcı bağlar oluşturmaması" ifadelerine yer verdi.
"Dolayısıyla antropologlar, insanlarda çift bağının kurulmasını sağlayan şeyin dik yürümek, büyük beyinli bebeklere sahip olmak, veya ateş yakmak gibi diğer benzersiz özellikle bir ilgisi olması gerektiğini varsaydı" dedi.
Sandel analizinde, tıpkı insan aşıklar gibi şempanzelerin de en iyi arkadaşlarıyla birlikteyken streslerinin azaldığını ve hatta başka bir erkek en yakın arkadaşlarıyla etkileşime geçtiğinde onları kıskandığını belirtti.