Gündem

Araştırma: Arap gençlerinin favorisi Türkiye

21 Haziran 2023 16:16

15. ASDA'A BCW Arap Gençliği Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Arap ülkeleri dışında en dost görülen yer Türkiye oldu. Gençlerin yüzde 82'si Türkiye'ye müttefik olarak bakıyor. 

Yüzde 72 oranında oy alan ABD; Çin (yüzde 80), Birleşik Krallık (BK) (yüzde 79), Almanya (yüzde 78), Fransa (yüzde 74) ve Hindistan'ın (yüzde 73) ardından yedinci olabildi. Geçen sene bu kategoride ilk üçe giren Rusya, Pakistan'ın (yüzde 69) da gerisine düşerek yüzde 63'le dokuzuncu sıraya geriledi. 

Ayrıca katılımcıların üçte ikisi gelecek 5 yılda ABD'nin Rusya ve Çin'den daha güçlü bir müttefik olmayı sürdüreceğine inanıyor. 

Arap dünyasında en çok hangi ülkenin nüfuz sahibi sorulduğunda da ABD'nin üstünlüğü görüldü. Yüzde 33, ABD'nin adını sayarken onu yüzde 11'le Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 10'la Suudi Arabistan (SA) ve İsrail, yüzde 8'le Rusya izledi. Çin yüzde 4, Türkiye'yse yalnızca yüzde 3 oy aldı. 

Diğer yandan gençlerin üçte ikisi ABD'nin artık Ortadoğu'dan çekilmesini istiyor. 

18 ülkede 3 bin 600 gençle görüşüldü

Dubai merkezli halkla ilişkiler ajansı ASDA’A BCW'nın araştırma şirketi SixthFactor Consulting'e yaptırdığı ankette 18 ila 24 yaşındaki 3 bin 600 kişiyle yüz yüze görüşüldü. 27 Mart'la 12 Nisan arasında 18 Arap ülkesindeki 53 kentte gerçekleştirilen ankete bu sene ilk kez Güney Sudan da dahil edildi. 

Araştırmada Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nden BAE, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman; bu konseyde bulunmayan Yemen; Kuzey Afrika'dan Cezayir, Fas, Güney Sudan, Libya, Mısır, Sudan, Tunus; Levant bölgesinden Irak, Filistin, Lübnan, Suriye ve Ürdün yer aldı. 

Hangi ülkenin örnek alınması gerektiği sorulduğunda genç Araplar, yine BAE'yi ilk sıraya koydu. Yüzde 22 oranında onay alan bu Arap ülkesini ABD (yüzde 19), Kanada (yüzde 16), Katar (yüzde 15) ve Suudi Arabistan'la Birleşik Krallık (yüzde 11) takip etti.