Sağlık

Araştırma: Antidepresanlar, nasıl bakterilerin antibiyotiğe direnç geliştirmesini sağlıyor?

27 Ocak 2023 12:15

Hastalığa sebep olan bakterilerin antibiyotiğe direnci sıklıkla fazla antibiyotik kullanımına bağlansa da araştırmacılar, antidepresan kullanımının da dirence sebep olabildiğini tespit etti. 

Araştırmanın yazarlarından Queensland Üniversitesi'nin Avustralya Su ve Çevre Biyoteknoloji Merkezi'nde görev yapan Jianhua Guo, "Birkaç gün (antidepresana) maruz kaldığında bile bakteri, sadece bir değil; birkaç antibiyotiğe direnç gösterebiliyor" dedi. 

Araştırmayı haberleştiren Nature.com'a göre antibiyotik direnci, küresel bir sağlık tehdidi. 2019'da 1,2 milyon kişinin antibiyotik direncinin direkt sonucu olarak öldüğü tahmin ediliyor. 

Guo, dünyanın en çok kullanılan ilaç türlerinden olan antidepresanların bazı bakterileri öldürürken bazılarının da gelişimini etkilediğini ifade etti. Guo, bu durumun bazı bakterilerin savunma mekanizmasını tetiklediğini, bu sayede de o bakterilerin antibiyotik tedavisine rağmen hayatta kalabildiğini belirtti.

2018'de yaptıkları bir araştırmada Guo ve ekini, E.Coli bakterisinin Prozac olarak da satılan, "fluoxetine"e maruz kaldığında çeşitli antibiyotiklere karşı direnç göstermeye başladığını kaydetti. 

Araştırmada mikrobun antidepresana maruz kaldığında mutasyon oranının da arttığı görüldü.