Ekonomi

Araştırma: ABD'de hem sosyalizm hem de kapitalizme olan pozitif bakış azaldı

Kadınlar ve 65 yaş üstünde kapitalizme bakış konusunda büyük farklar bulunuyor

21 Eylül 2022 13:08

Pew Research Center, ABD'de sosyalizm ve kapitalizme olan bakışa dair yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Yapılan araştırmada, ABD'de hem sosyalizm hem de kapitalizme olan pozitif bakış azaldı. Sosyalizmin gençlerde; kapitalizmin ise beyaz ve 65 yaş üstünde daha popüler olduğu belirtildi.

Araştırma, ABD'de sosyalizme pozitif bakanların oranının 2019 yılından bu yana yüzde 42'den 36'ya; kapitalizme pozitif bakanların ise yüzde 65'den 57'e gerilediği sonucunu ortaya koydu.

Sosyalizmi 'çok olumlu' bulanların oranı yüzde 6 olurken, 'kısmen pozitif' bulanların oranı ise yüzde 30 oldu. Kapitalizmi 'çok olumlu' bulanların oranı yüzde 21, 'kısmen pozitif' oranı ise yüzde 36 olarak açıklandı.

Kadınlarda kapitalizme pozitif bakış düşük

Sosyalizmi olumlu bulanların oranı Demokrat Parti seçmeninde yüzde 57, Cumhuriyetçi Parti seçmeninde ise yüzde 14 oldu. Kapitalizmi olumlu bulan Demokratların oranı yüzde 46, Cumhuriyetçilerin oranı ise yüzde 74 olduğu belirtildi.

Pew'in araştırmasında, kadınların, kapitalizme, erkeklere göre daha az pozitif baktığı bulgusuna ulaşıldı. Erkeklerin yüzde 68'i, kadınların ise yüzde 48'i kapitalizme dair olumlu bir bakış açısına sahip.

18-29 yaş grubunda, sosyalizme pozitif bakanların oranı kapitalizme göre yüzde 4 daha yüksek çıktı. 65 yaş üstü grupta ise kapitalizmi pozitif bulanların oranı yüzde 73, sosyalizmi olumlu bulanların ise yüzde 28 olduğu tespit edildi.