Dünya

Ara seçimler anketleri etkiledi: Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 adayı için DeSantis, Trump'ın yedi puan önünde

14 Kasım 2022 09:31

ABD’de ülke genelinde yapılan yeni bir anket 2024 seçimleri için Cumhuriyetçi Parti içinde yapılacak ön seçimlerde Florida Valisi Ron DeSantis’in eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi puan önünde olduğunu gösterdi.

ABD ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde durum başa baş giderken Demokrat Parti, Senato’da çoğunluğu korumayı garantiledi. Senato seçimlerinde desteklediği adayların başarılı olamaması sonucu eski ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti içinde de tepki çekti. Öte yandan Trump’ın yarın 2024 seçimlerine adaylığını duyurması gerekiyor.

Florida seçimlerinde kolaylıkla kazanan DeSantis’in ABD’de sağ kanadın medya kurumları tarafından da desteklendiği görüldü.

YouGov’un düzenlediği bir anket Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerinde Cumhuriyetçi Partililer ve partiye yönelen bağımsızların yüzde 42’sinin aday olarak DeSantis’i tercih ettiğini gösterdi. Ankete katılanların yüzde 352i ise eski ABD Başkanı Trump’ı tercih etti.

Anket sonuçlarında ara seçimlerin büyük bir etkisi olduğu değerlendiriliyor. Aynı anket üç hafta önce yapıldığında Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 45’i Trump’ı, yüzde 35’i DeSantis’i tercih ediyordu.

Eski ABD Başkanı Trump geçen hafta Truth Social isimli platformda aday olacağı konuşulan DeSantis’i hedef almış, hakkında “ortalama bir Cumhuriyetçi” ifadesini kullanmıştı.