Dünya

AP, Avrupalı liderleri "diktatörlere para yağdırmakla" suçlamıştı; 7.4 milyar Euro'luk AB-Mısır anlaşmasının bugün imzalanması bekleniyor

17 Mart 2024 15:45

T24 Dış Haberler

Avrupalı liderler, Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun kendilerini "diktatörlere para yağdırmakla" suçlamasından günler sonra Mısır'la 7.4 milyar Euro'luk bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

AB-Mısır stratejik partnerliği, Brüksel'in sığınmacıların Akdeniz'i geçmesini önlemek için attığı en yeni adım olacak. Anlaşma, Tunus ile 150 milyon Euro'luk tartışmalı göç ve ekonomi anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra imzalanacak. 

Tunusla yapılan anlaşmadan çok daha büyük olan işbirliği anlaşmasının, hem AB hem de Mısır liderleri tarafından bugün imzalanması bekleniyor. Anlaşma kapsamında Mısır'a ekonomik reformlar için 5 milyar Euro'luk yumuşak kredi ve 2024 için 1 milyar Euro'luk acil yardım verilecek. 

Anlaşma, Mısır'ın sallanan ekonomisini ayakta tutarak 3 yıl içinde yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik alanlarında ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yanı sıra Pazar günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ile görüşenler arasında Tunus anlaşmasına öncülük eden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB dönem başkanlığını yürüten Belçika'nın Başbakanı Alexander De Croo ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de vardı.

Avrupa hükümetleri uzun zamandır 106 milyon nüfuslu Mısır'da istikrarsızlık riskinden endişe duyuyordu. Ekonomik sıkıntılar ve yoksulluk son yıllarda giderek artarken çık sayıda insanı ülkeyi terk etti.

Yunanistan ve İtalya, Gazze ve Mısır'dan Avrupa'ya yeni bir göçmen akımı başlamasından korkuyor. Mısır'da 450 bin kadar Sudanlı sığınmacı bulunuyor

The Guardian'a göre Mısır'a sınırlarını güçlendirmesi için 2.4 milyar Euro'luk yardım yapılması gündemde. 

AP parlamenterleri, çarşamba günü AB ülkelerinin liderlerini diktatörlere destek vermekle suçlamıştı. Bugün Mısır ile AB arasında açıklanacak 4 sayfalık deklarasyonda Mısır'ın insan hakları konusunda taahhütler vermesi bekleniyor.