Gündem

Anneler günü yaklaşırken: Gezi, Çorlu ve Suruç'ta yitirilen canları için adalet talebi

11 Mayıs 2024 11:57

Anneler Günü öncesi, adalet bekleyen anneler konuştu. Gezi Parkı protestoları sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Çorlu Tren Faciası'nda hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz ve Şanlıurfa Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının silahlı saldırısında 2 çocuğunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar, Anneler Günü öncesi adalet talebini yineledi.

Gezi Parkı protestolarında polisin attığı gaz fişeği ile başından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, oğluyla son Anneler Günü'nü o yıl yaşadıklarını anlatarak, 10 yıldır adalet aradıklarını belirtti.

"Zindanlar içindeyiz desek daha doğru olur"

Elvan, "10 yıldır acaba Anneler Günü benim için nasıl geçiyor diye sorarsanız geçmiyor desek daha doğru. Hala kızlarım, 'Anneciğim Anneler Günün kutlu olsun' diyemiyorlar. Ben de buna müsaade etmiyordum çünkü öyle bir şey olmuştu ki o kelimeyi bile duymak istemiyordum. Zindanlar içerisindeyiz desek daha doğru. Git gide ağırlaştı, 10 yıldır onun sesini duymuyorsun, göremiyorsun, öpemiyorsun, sevemiyorsun. En ağırı da adalet arıyoruz, bulamadık. Katilen 16 yıl verdiler ama hala dışarıda. Van'da en ufak bir olay olduğunda, çünkü orada görev yapıyor, acaba orada birine sıkar mı, hep aklımda bu var" dedi.

Berkin Elvan vurulmadan önce ekonomik zorluklar nedeniyle yüzüğünü satmak zorunda kaldığı bir anısını anlatan Gülsüm Elvan, şunları söyledi:

"Katili, bu pazar günü acaba beni ve oğlumu hatırlar mı?"

"Peşimden koştu benimle geldi, onu bozduğumda ağladı. 'Anne sana en iyisini alacağım', dedi. 'Ağlama oğlum', dedim, sizin hediyeniz bende, son hediyesi o oldu. Giderdi parkta çiçek toplayıp, getirirdi. Yanıma konulan büyük küçük her şeye bedeldi. Lütfen artık çocuklara kıymayın, anneleri yetim bırakmayın. Katili bir an önce yargılansın, yetti artık bu işkence bana. Ben yargılanıyorum, adalet ararken adaletsizliğe düştüm. Artık dayanamıyorum ben, katili elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Bu pazar günü eminim ki o katil çocuğuna hediye verip annesinin Anneler Günü'nü kutlayacak. Acaba beni, oğlumu hatırlar mı? Hatırlamıyorsa, buradan görürse bir zahmet benim oğlumu hatırlasın. Lütfen kıymayın artık bu çocuklara, çekin artık elinizi çocuklarımın üstünden."

Çorlu Tren Faciası'nda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz, oğlu olmadan geçirdiği 6. Anneler Günü olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Kimse anne ve çocuklarını ayıramasın diye"

"Bugün ben ve benim gibi anneler için ne yazık ki zor bir gün. Buradan evlatlarının yasını tutamadan adalet mücadelesi içine giren tüm annelere güç ve sabır diliyorum. Görevini ihmal ettiği için bizi çocuklarımızdan ayrı bırakan her sorumluya hesap soruncaya dek bir birbirimizin yanında, sesi olacağız. Toplumdan da minik bir ricada bulunmak istiyorum, anneler başımızın tacı o ayrı konu. Lütfen bu anneler gününde annesiz büyümek zorunda kalan, annesini kaybeden ya da evladından ayrı düşen biz anneler için biraz hassasiyet gösterin. Unutmayın acı bedeller ödeyerek verdiğimiz bu zorlu mücadele bir daha kimse anne ve çocukları birbirinden ayırmasın diye. adalet mücadelesi vern tüm annelerle şu an evlatlarına sarılabilen tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun."

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde AKP’li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının silahlı saldırısında 2 çocuğunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar’ın Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemi Anneler Günü’nde de devam etti. 'Anneler ağlamasın ben adaleti herkes için istiyorum'' sözleriyle adalet talebini yineleyen Emine Şenyaşar, şunları söyledi:

"Anneler ağlamasın, adaleti herkes için istiyorum"

''Adalet istiyorum. Adaleti herkes için istiyorum. Adaletimiz doğru olsun. Adalet içeriye girip kapıyı üzerine kapatmış. Çıkıp sizin derdiniz nedir demiyorlar. Bize zulüm ediyorlar, 6 senedir böyle geziyorum. Ailemin hepsini öldürdüler. Bunu yapanlar dışarıda geziyor bize de zulüm ediyorlar. Çocuğum serbest bırakılana kadar ben buradan gitmiyorum. Çocuğumu bırakmayana kadar bu kapıyı kilitli tutmaya devam edecekler. Anneler gününde de buradayım. Anneler ağlamasın, ben adaleti herkes için istiyorum. Adalet gelsin, adaletimiz doğru olsun. Hapisler dolmuş, fakir fukaraların hepsini tutuklayıp boşuna içeri atmışlar. Bir af getirsinler bir iyilik yapsınlar. Bu zulüm nereye kadar devam edecek?''

"Çocuklarımı ve eşimi öldürenleri yakalasınlar"

''Adalet nöbeti boyunca zulüm gördüklerini'' belirten Emine Şenyaşar, şunları dile getirdi:

''Diğer halkların hükümeti böyle mi yapıyor? Bizim adaletimiz yabancıların adaletine kurban olsun. Çocuklarımın hepsini öldürdüler. Yuvamı dağıttılar. Yuvamı dağıttılar 6 senedir böyle geziyorum. Bizi nezaretlere attılar, bizi mahkemelere çıkardılar, bizi dövdüler. Burada da yine öyle yapıyorlar. Burada da bize çok zulüm ediyorlar. Üzerimize çok geliyorlar. Neden gidip onları yakalamıyorlar? Benim çocuklarımı öldürenleri gidip yakalasınlar. Neden bize zulüm ediyorsun Erdoğan, neden bize zulmediyorsun. Allah benim 6 yıldır akan gözyaşlarımı yerde bırakmasın, acımı yerde bırakmasın, o yetim çocukların acısını yerde bırakmasın.'' (ANKA)