Gündem

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu: 18 Haziran olan resmi seçim tarihini 14 Mayıs'a çekmek, ne meşru ne de anayasal

02 Mart 2023 07:48

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Kahramanmaraşlı depremlerden sonra TBMM'de kabul kabul edilen olağanüstü hal (OHAL) ilanıyla, 2023 seçimlerine de OHAL gölgesinde gitme riskinin doğduğunu belirtti. Kaboğlu, "Uyarımız, deprem sırası ve sonrasında alınacak önlemler için afet bölgesi ilanının ve afet mevzuatının yeterli olduğu idi. OHAL ilanı durumunda ise, OHAL Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (CBK) yerine OHAL Kanunu’nun yeterli olacağı idi. Mera ve ormanları talan riski yaratan OHAL CBK-126, Anayasa dışı ve keyfi düzenlemeye tipik örnek. Görünen o ki, OHAL CBK dizisi, OHAL bölgesi ile sınırlı tutulmayacak; demokratik muhalefeti bastırmak amacıyla kullanılacak" diye yazdı.

14 Mayıs'ta seçim yapılması durumunda OHAL'in sona ermesinden 5 gün sonra seçime gidileceğine işaret eden Kaboğlu, "Cumhurbaşkanı, anayasaya aykırı olarak parti genel başkanı olduğu için siyasal partiler arasında eşit olmayan yarışma koşulları, OHAL uygulamalarıyla daha da bozulacak.

Bu nedenle, 18 Haziran olan resmi seçim tarihini 14 Mayıs’a çekmek, ne meşru ne de anayasal. Son umut olarak yine OHAL’e sarılan Cumhur İttifakı’nın olası dayatmasına karşı, Millet İttifakı, “sizi OHAL bile kurtaramaz” tavrı yerine, daha kararlı bir biçimde karşı koyabilmeli" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın.