Dünya Basınında Bugün

Ameliyat masasından podyuma, Prenses dezenformasyonu, saldırıda Putin'in hiç mi suçu yok ? | Dünya Basınında Bugün

25 Mart 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Britanya hükümet kaynaklarına göre; Çin, Rusya ve İran, ülkeyi istikrarsızlaştırmak için Galler Prensesi Kate Middleton hakkında dezenformasyon yayıyor. En az 137 kişinin öldürüldüğü Moskova konser salonu saldırısını gerçekleşme suçlanan dört kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.  The Washington Post, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinde son 20 senede yaşanan en kötü terör saldırısıyla ilgili konuşurken kendi devletinin güvenlik konusunda başarısız olmasından söz etmediğini ifade etti. İspanyol gazetesi El Pais, kısa süre önce apandisit ameliyatı olan Ferrari'nin İspanyol pilotu Carlos Sainz'in Formula 1 Avustralya Grand Prix'yi kazanmasını ilk sayfasına taşıdı. 

25 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | "Çin ve Rusya, Prenses ile ilgili dezenformasyon yayıyor"

Britanya hükümet kaynaklarına göre; Çin, Rusya ve İran, ülkeyi istikrarsızlaştırmak için Galler Prensesi Kate Middleton hakkında dezenformasyon yayıyor.

Üst düzey hükümet yetkilileri, Prenses'in sağlığıyla ilgili çılgın komplo teorilerinin ve internette yayılan söylentilerin arkasında düşman devletlerin olduğundan endişe ediyor.

Whitehall'da, Prenses'e yönelik çılgın sosyal medya saldırısının arkasında düşman devlet aktörlerinin olabileceğine dair endişelerin arttığı ortaya çıktı. Bir hükümet kaynağı The Daily Telegraph'a "Düşman devletlerin çalışma yöntemlerinden biri de, ister seçimlerimizin isterse de diğer kurumların meşruiyetinin altını oymak olsun, istikrarı bozmaktır" dedi. 


The Guardian | Moskova'da 137 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının zanlıları mahkemeye çıkarıldı

4 şüpheli, Cuma günü Crocus Belediye Binasına düzenlenen ve 137 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısıyla ilgili olarak dün Moskova'da mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme, polis memurlarının şüphelilerden birini kelepçeli olarak mahkeme salonuna getirdiğini gösteren bir video ve sanıkların cam bir kafeste otururken çekilmiş fotoğraflarını yayımladı.

Gözleri bağlı olarak götürülen şüphelilerden birinin gözündeki morluk görülebiliyordu. Bir başka şüpheli ise duruşma salonuna tekerlekli bir kafes içinde getirildi. 


El Pais | Apandisit ameliyatından Avustralya'da zafere 

İspanyol gazetesi El Pais, Ferrari'nin İspanyol pilotu Carlos Sainz'in Formula 1 Avustralya Grand Prix'yi kazanmasını ilk sayfasına taşıdı. Sainz, Suudi Arabistan'da yapılan bir önceki yarışı apandisit ameliyatı nedeniyle kaçırmıştı. 


The Washington Post | Saldırı, Putin'in yanılmalarını gösteriyor

The Washington Post, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinde son 20 senede yaşanan en kötü terör saldırısıyla ilgili konuşurken kendi devletinin güvenlik konusunda başarısız olmasından söz etmediğini ifade etti. Gazete, ABD'nin cuma günü 137 kişinin öldürüldüğü Moskova konser salonu saldırısıyla ilgili açık bir uyarıda bulunduğuna dikkati çekti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırılarla ilgili olarak IŞİD yerine Kiev'e işaret etti; saldırganların "kendileri için bir kaçış penceresi oluşturulan" Ukrayna sınırına doğru gittiklerini ifade etti. Kiev, saldırıyla herhangi bir bağlantıları olduğu iddiasını reddediyor. 


Moscow Times | Dört Moskova saldırısı şüphelisi yargılanmak üzere gözaltına alındı

En az 137 kişinin öldürüldüğü Moskova konser salonu saldırısını gerçekleşme suçlanan dört kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 

Moskova Basmanni Bölge Mahkemesi'nden yapılan açıklamada dört şüphelinin de "terörizmle" suçlandığı ve haklarında müebbet hapis cezası istendiği belirtildi. Şüphelilerin yargı süreci boyunca 22 Mayıs'a kadar tutuklu kalacağı, ancak bu sürenin daha da uzatılabileceği belirtildi. 

Yetkililer, şüphelilerin yabancı ülke vatandaşları olduğunu bildirmişti. Rus haber ajansı TASS, pazar günü mahkemeye çıkarılan şüphelilerin Tacikistan vatandaşı olduğunu bildirdi.

Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov, mahkemede kendilerine yöneltilen "Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirme" suçlamalarını kabul etti. 


Al Arabiya | BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ateşkesi oylamaya hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya ve Çin'in ABD tarafından önerilen daha önceki bir metni veto etmesinin ardından bugün Gazze'de "derhal" ateşkes sağlanmasına ilişkin yeni bir karar tasarısını oylayacak.

Konsey, 7 Ekim'den bu yana İsrail-Hamas savaşı konusunda bölünmüş durumda ve sekiz karardan sadece ikisini onayladı; her ikisi de Gazze Şeridi'ne insani yardımla ilgiliydi.