Sağlık

Alzheimer ve demans kan testi ile tespit edilecek

07 Nisan 2024 10:40

T24 Dış Haberler

İngiltere'de hafıza klinikleri tarafından yürütülen bir deneme kapsamında binlerce kişiye demans için kan testi teklif edilecek. Bu sayede daha fazla insanın bakıma, desteğe ve yeni ilaç tedavilerine daha erken bir aşamada erişebilmesi umut ediliyor. 

University College London ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma yaklaşık 5 bin gönüllüyü kapsayacak. 5 yıllık projede Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri için kan testleri incelenecek.

Oxford Üniversitesi'nden Dr Vanessa Raymont, 50'den fazla deneme merkezinden gönüllülerin taranacağı bir çalışmaya liderlik ediyor.

Raymont, BBC'ye, çeşitli demans kan testlerinin umut verici sonuçlar vermesine rağmen sınırlamaları olduğunu söyleyerek, "Araştırmalar çok yaşlıları, etnik azınlıkları ve diğer tıbbi rahatsızlıkları olanları dışlama eğilimindeydi, bu nedenle verilerin gerçekte nasıl göründüğünü anlamamız gerekiyor, bu yüzden bu projeler bu kadar önemli" diye konuştu. 

University College London (UCL) ekibi, beyindeki amiloid ve tau düzeylerini gösterebilen, p-tau217 adı verilen, Alzheimer hastalığı için en umut verici biyobelirteç üzerine odaklanacak. 

Araştırmayı yürüten UCL nöroloji profesörü Jonathan Schott şunları söyledi: "Alzheimer hastalığının erken ve doğru teşhisi zaten önemlidir, bu da insanların uygun bakım ve ilaçlara erişmesine olanak tanır. Umduğumuz gibi Alzheimer hastalığını yavaşlatabilecek yeni tedaviler yakın zamanda kullanılabilir hale gelirse, bu hayati önem taşıyacaktır"