Dünya

Almanya, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım yargılamasına İsrail lehine müdahil olmayı planlıyor

"Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'e yöneltilen soykırım suçlamasını kesin ve açık bir dille reddetmektedir"

13 Ocak 2024 11:20

T24 Dış Haberler

Almanya'da Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, ülkesinin Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım yargılamasına İsrail lehine müdahil olmayı planladığını duyurdu. 

Hebestreit, "Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'e yöneltilen soykırım suçlamasını kesin ve açık bir dille reddetmektedir. Bu suçlamanın hiçbir dayanağı yoktur" dedi.

2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımı nedeniyle Almanya'nın İsrail'e karşı özel bir sorumluluk taşıdığını söyleyen Hebestreit, hükümetin Hamas'a karşı kendisini savunması için İsrail'i desteklemeye devam edeceğini vurguladı. 

Hükümet Sözcüsü, "Alman hükümeti, onlarca yıldır olduğu gibi Uluslararası Adalet Divanı'nı çalışmalarında desteklemektedir. Hükümet, ana duruşmaya üçüncü taraf olarak müdahil olma niyetindedir" diye ekledi.

Uluslararası Adalet Divanı'ndaki İsrail yargılaması

Gazze'deki savaşta İsrail'in Filistinlilere soykırım uyguladığı ile ilgili iddialar Uluslararası Adalet Divanı'nda görüşüldü.

TIKLAYIN | İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasının ilk duruşması sona erdi
TIKLAYIN | Lahey'de İsrail'e soykırım davasının ikinci duruşma günü sona erdi: Mahkeme kararını önümüzdeki günlerde açıklayacak

Davayı, Birleşmiş Milletler'e ait mahkemeye Güney Afrika getirdi. Güney Afrika'nın başvurusunda, "Filistin halkının, ihlal edilmeye devam edilen soykırım sözleşmesi kapsamında haklarının korunması gerektiği" vurgulandı.

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı 84 sayfalık yazılı başvuruda, "Güney Afrika'nın İsrail hakkında şikayetçi olduğu konular, soykırım tanımına girer çünkü hedef Filistin'in ulusal, ırksal ve etnik grubunun önemli bir bölümünü yok etmektir" denildi.

Mahkemenin, iki günlük duruşmaların ardından önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor. İsrail için ihtiyati tedbirler talep ediliyor.