Dünya

Almanya, son nükleer enerji santrallerini de bu hafta sonu kapatıyor

15 Nisan 2023 10:17

T24 Dış Haberler

Fukuşima felaketinin ülkenin atom enerjisinden uzaklaşma sürecini hızlandırdıktan 12 sene sonra Almanya, bu hafta sonu kalan üç nükleer enerji santralini de kapatacak.

Dünyanın en ünlü sivil nükleer enerji karşıtı hareketlerinden birine sahne olan Almanya'da gelecek hafta itibariyle aktif nükleer santral kalmayacak.

Bu hafta sonu kapatılacak tesisler Emslanda, Bavyera ve Baden-Württemberg'de bulunuyor.

Geçen sene Rusya'nın Batı yaptırımları nedeniyle Avrupa'ya doğal gaz akışını azaltmasının ardından Almanya bu üç tesisin kapatılmasını geciktirme kararı almıştı. Santralin kapanmasının ardından Avrupa Birliği'nin endüstriyel lokomotifi Almanya'da yasa yapıcılar, kıtada artan enerji ihtiyacını karşılamanın ve koyulan karbon salınımı azaltma hedeflerini karşılamanın yollarını arayacak.

Almanya, nükleer enerjiden uzaklaşma planını 20 yıldan uzun süre önce açıkladı, ancak 2010'da dönemin Başbakanı Engela Merkel, 17 nükleer santralin en az 2036'ya kadar açık kalacağını açıklamıştı. 2011'de Japonya'nın Fukuşima bölgesinde meydana gelen nükleer felaketten sonra Merkel'in politikasından hızla vazgeçildi.