Gündem

Almanya Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası ilişkilerde hakaret içeren ifadelerin yeri yok

Wolfgang Kubicki, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında 'lağım faresi' ifadesini kullanmıştı

28 Eylül 2022 16:37

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı ve Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Wolfgang Kubicki'nin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine yorum yapmayacağını ancak prensip olarak uluslararası ilişkilerde hakaret içeren ifadelerin yeri olmadığını söyledi.

Berlin’de düzenlenen basın toplantısında; Kubicki’nin sözlerinden dolayı Türk hükümetinin, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı ve sözlerin sert bir şekilde eleştirildiği hatırlatılarak, Wagner’e konuyu nasıl değerlendirdiği soruldu.

Dışişleri Bakanlığı adına konuştuğunu ve bir milletvekilinin açıklamalarını yorumlamayacağını ifade eden Wagner, ülkeler arasındaki ilişkiler söz konusu olduğunda prensip olarak bakanlığın tutumunu ifade edebileceğini söyleyerek, “Elbette diğer ülkelerin temsilcileriyle olan ilişkilerimizin saygılı olması gerektiği kanaatindeyiz. Bunu biz de başkalarından bekliyoruz. Bu bakımdan uluslararası ilişkilerde ve bizim iletişimimizde hakaret içeren ifadelerin yeri yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Hebestreit de kendisinin de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü gibi konuyla ilgili yorum yapmayacağını belirterek, parlamenterler tarafından yapılan açıklamaları hükümet olarak değerlendirmediklerini söyledi.

Ne olmuştu?

lmanya Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında 'lağım faresi' ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Almanya’nın Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin, Aşağı Saksonya Eyalet seçim kampanyası kapsamında yaptığı bir konuşmada, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı hakaretamiz ifadeleri en kuvvetli şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. (AA)